Samsun Tso'dan "ce" İşareti Eğitimi

Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye Kalite Derneği'nin (KalDer) ana faydalanıcısı olduğu, "Türkiye'de Kalite Altyapısının Güçlendirilmesi (TKAG)...

Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye Kalite Derneği'nin (KalDer) ana faydalanıcısı olduğu, "Türkiye'de Kalite Altyapısının Güçlendirilmesi (TKAG) Projesi" kapsamında Samsun Ticaret ve Sanayi Odası(TSO) Eğitim Vakfı tarafından, üreticilere yönelik, "CE" işareti hakkında genel eğitim düzenledi.

Samsun TSO Davut Altan Meclis Salonu'nda düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan Samsun TSO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Topal, CE işaretinin bir ürünün AB'ye giriş pasaportu niteliğinde, kaliteden de öte ürünün güvenilir olduğunu teyit eden önemli bir işaretleme olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Fransızca "Avrupa Normlarına Uygunluk" kelimelerinin baş harflerinden oluşan CE işaretlemesinin, bir ürün ya da ürün grubunun Avrupa Birliği'nin sağlık, güvenlik, çevre ve tüketicinin korunması konusunda oluşturmuş olduğu "hayati düzenlemelere" uygun olduğunu gösterdiğini ifade eden Mustafa Topal, "AB üyeliğine adaylık ile ilgili uyum mevzuatının yürürlüğe girmesiyle birlikte, Türkiye içinde piyasaya sunulan ürünlerde de zorunlu hale gelen, CE işaretlemesi ile ilgili yasal mevzuatımız, bu işaretlemeye baz oluşturacak temel gereksinimleri ve CE işaretlemesinin nasıl ve hangi şartlarda yapılacağını belirlemektedir. Bu konuda unutulmaması gereken en önemli husus, ürün güvenliği ile ilgili mevzuatın eksiksiz uygulanması ve bunu belirten CE işaretinin uygun biçimde iliştirilmesi yükümlülüğünün, tamamen üretici ya da ithalatçı tarafından taşındığıdır" dedi.

BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Konuşmasında Türkiye'nin en önemli dış ticaret partnerinin AB üyesi ülkeler olduğuna dikkati çeken Topal, "Bu bağlamda Avrupa Birliği'nin belirlemiş olduğu normlara uygun olarak ürün veya ürün grupları üretmemiz Türkiye ekonomisinin güçlenmesi adına da büyük önem taşımaktadır. Diğer yandan bu normların insan ve çevre sağlığını korumaya yönelik olarak geliştirildiği düşünüldüğünde böyle bir üretim modelinin tüm üretim altyapımıza entegre edilmesi gerekmektedir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

CE İŞARETİ, KALİTE İŞARETİ DEĞİL

Daha sonra ise Kalite ve CE işareti uzmanı Özgür Kurbanoğlu CE işareti ve CE işaretlemesi hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Düzenlenen eğitim çalışmalarıyla CE işareti ile ilgili eksik bilgileri tamamlamaya çalıştıklarını ifade eden Özgür Kurbanoğlu, "CE işaretinin üç tane prensibi vardır. Bunlar insanlara zarar vermemesi, çevre ve çevredeki canlılara zarar vermemesi ve sizin herhangi bir cihazınıza zarar vermemesidir. CE işareti, ürünlerin serbest dolaşımını sağlamak için geliştirilen bir uygunluk değerlendirme ve işaretleme sistemidir. Avrupa Birliği pazarında satılacak bir ürünün CE işareti taşıması kanuni bir mecburiyettir. CE işareti, bir ürünün AB bünyesindeki ülkelerde hiçbir engelle karşılaşmaksızın dolaşımını sağlamaktadır. CE işareti, ürünün herhangi bir uygunsuzluk durumunda üretici firma tarafından şartsız geri çekileceğinin göstergesidir. CE işareti bir kalite işareti değildir, ürünün ilgili direktiflerce belirlenen tüm şartlara uygun olarak üretildiğini ve kontrol edildiğini gösterir" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: