Samsun'a Kurulan Modern Radar Sistemi Ile Sel Felaketi Önceden Tahmin Edilecek

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Atakum ilçesinde 1303 rakımlı Böğürtlen Tepe mevkiinde kurulan ve geçici kabulü...

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Atakum ilçesinde 1303 rakımlı Böğürtlen Tepe mevkiinde kurulan ve geçici kabulü yapılan ‘Samsun Meteoroloji Radarı'nda incelemelerde bulundu. 2 milyon Euro'ya mal olan radar, 300 kilometre çapındaki alanın meteorolojik durum hakkında bilgi verirken, olağanüstü ve şiddetli yağacak olan yağmurları da 4 ile 6 saat önceden haberdar ediyor.

Valisi Hüseyin Aksoy, basın mensupları ile birlikte geçici teslimi yapılan meteoroloji radarında çalışmaları yerinde kontrol etti. Gelinen son durum hakkında yetkililerden bilgi alan Aksoy, “Kurulan radar istasyonu sayesinde Samsun'un hava durumunun daha iyi tahmin edileceğini ve yaşanabilecek felaketlere karşı daha önceden tedbir alınabileceğine dikkati çekerek, " Günlük ve yerel bazda veriler alınacak. Radar istasyonundan ve uydudan alınacak verilerle hava durumları daha iyi ve daha net tahmin edilecek. Sel tehlikelerine karşı vatandaşlarımız evlerinde ve iş yerlerinde uyarılarak yaşanabilecek olumsuzluklara karşı tedbirler alacak. 300 kilometre çapında bir alanda meteorolojik durum hakkında bilgi sahibi olacağız. Mali konuların tamamlanmasından sonra radarımızın resmi açılışını yapacağız.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Kurulan radar sayesinde hava durumlarında meydana gelen değişikliklerin daha iyi tahmin edilerek olmasının, afetlere hazırlıklı girilmesine de imkan tanıyacağını vurgulayan Meteoroloji 10. Bölge Müdürü Murat Asar, “Radarımız 1303 metre yükseklikte bulunuyor. 2012 yılı başlarında inşaatı tamamlandır. Projenin toplam maliyeti 2 milyon Euro. Tesisimizin yaklaşık olarak yüzde 95 lik kısmı tamamlandır. Haziran ayında testlerine başladığımız C-Band Doppler Meteoroloji Radarı geçici kabul test süresi için hazır hale getirildi ve testler devam ediyor. Temmuz ve ağustos aylarında yaşanan sel olaylarında radarımız test sürecinde olmasına rağmen etkili olarak kullanıldı. Meteoroloji radarından alınan bilgiler anlık olarak kamuoyu ve ilgililer ile paylaşıldı.” dedi.

Meteoroloji radarının bulunduğu bölgeler ve iller hakkında bilgi veren Asar, “Türkiye de sadece 10 merkezde meteoroloji radarları bulunmaktadır. Bu merkezlerden biri de Samsun ilimizde. Bu radarlarda son teknoloji kullanılıyor. Bu dünyada hali hazırda kullanılan meteoroloji radarlarındandır. Doğuda en yakın Trabzon’da, batıda Zonguldak’ta, güneyde ise Hatay’da radar bulunmaktadır. Bu radarımızla tüm Orta Karadeniz Bölgesine hizmet vermesi sağlanacaktır.” ifadelerini kullandı.
Doppler radarlarının yağış damlalarının hedeflerini, konumlarını, büyüklüklerini, hızını ve hareket yönünü tespit ettiğini belirten Asar, “Doppler radarlarının en büyük avantajı kısa süreli uyarı ve olağan üstü ve şiddetli yağacak olan yağmurları 4 ile 6 saat önceden bilerek uyarı vermesidir.” şeklinde bilgi verdi.

Reklam
Reklam

Samsun’da hizmete girecek radarın 500 kilowaat güce sahip olup 300 kilometre karelik bir alanda ölçüm yapacağını, menzili içindeki tüm yağmurları tespit edeceğini ve batıda Cide doğu da ise Vakfıkebir’e kadar tüm alan içinden veri toplayacağını söyleyen Asar, “Radarımız 7 gün 24 saat esasına göre tasarlanmıştır ve kesintisiz çalışması için tüm ekipmanları yedeklendir. Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy radar yolu ve altyapı konularında bizlere gerekli desteği sağladı. Radarımızın resmi açılışı Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu ve Meteoroloji Genel Müdürümüz İsmail Güneş’in katkılarıyla uygun görülen bir tarihte yapılacak.” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz