Samsun'a raylı sistem

SAMSUN (İHA) - Samsun Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistem Ulaşım Ana Plan Proje Müdürü Erhan Öncü, raylı sistemle vatandaşların huzurlu, güvenli, ekonomik ulaşıma kavuşacağını belirterek, "Raylı sistemin ilk aşaması Üniversite -Tekel arasında 2003 yılında yapımına başlanacak ve 2007 yılında hizmete girecek" dedi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Ulaşım Ana Plan ve Raylı Sistem Proje çalışmaları hakkında belediye binasında bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Gazi Belediye Başkanı Nihat Batur, Trafik Denetleme Şube Müdürü Mehmet Güler, sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı.

Reklam
Reklam

"GELECEK YILLARA GÖRE PLANLANDI" Raylı sistem projesinin şehrin gelecek yıllara göre dağılımına dikkat edilerek hazırlandığına dikkat çeken Erhan Öncü, "Kentle ilgili uzun tahminler yaptık. Şehrin gelecek yıllarda nasıl gelişeceği, sorunların nasıl oluşabileceği üzerinde düşündük ve planımızı bu çerçevede hazırladık. Şehir, idari, sosyal, ekonomik, nüfus, eğitim yapısı incelendi. Şehrin değişik yerlerinde trafik sayımları yapıldı. 2025 yılında şehirde ne gibi sorunlar olabileceği hesaplandı ve projeler bu verilere göre şekillendi" diye konuştu.

Dolmuş taşımacılığının ulaşımda çözüm olmadığının altını çizen Öncü, az yer kaplayan, fakat kapasitesi fazla olan ulaşım araçlarının ulaşımda kullanılması gerektiğini, aksi taktirde, şehirde ulaşımın felç olabileceğini söyledi. Öncü şöyle devam etti:

"SAATTE 15 SEFER" "Raylı sistem 2 aşamada gerçekleştirilecek ve ilk aşamasında Üniversite-Tekel arasında hizmete girecek. Yapım çalışmaları 2003 yılında başlanması planlanan raylı sistem, 2007 yılında hizmete girecek. 18 istasyondan oluşacak ve 4 dakika aralıklarla saatte 15 sefer yapacak. Tek taşımada, normal 275 kişi, ayakta giden yolcularla birlikte 342 kişi taşıma kapasitesi olacak ve saatte 60 kilometre hızla gidecek. İlk aşamanın toplam maliyeti 167 milyon dolar olması bekleniyor. Raylı sistemin 2. aşaması Üniversite - Tekkeköy arasında olacak ve toplam maliyeti 341 milyon dolar olarak hesaplanıyor."

Reklam
Reklam