Samsun'da "AIDS" konferansı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, Türkiye'de şu ana kadar bin 429 AIDS'li hastanın tespit edildiğini söyledi.

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü tarafından organize edilen ve polis, jandarma ve turizm sektöründe çalışan otelcilere yönelik "AIDS" konulu konferans Değişim Salonu'nda yapıldı. Konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Leblebicioğlu, hastalığın HIV virüsünün bulaşmasından en az 2 yıl sonra ortaya çıktığını ifade etti. HIV virüsünün tokalaşma, deriye dokunma, okşama, öpüşme, hava yoluyla, sivrisinek ve böcekler ya da virüs taşıyan kişinin kullandığı tuvaleti veya banyoyu kullanarak ve günlük yaşamdaki olağan davranışlarla geçmediğine dikkati çeken Prof. Dr. Leblebicioğlu, virüsün, kan, cinsel ilişki ya da anneden bebeğine hamilelik veya emzirme sırasında bulaştığını hatırlattı.

Reklam
Reklam

"TÜRKİYE'DE ŞU ANA KADAR BİN 429 VAKAYA RASTLANDI"

Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, şunları söyledi:

"Dünyada, 2002 yılında 42 milyon AIDS vakası gözlenirken, bunların 3.2 milyonunu çocuklar oluşturdu. Bu yıl içinde 3 milyon insan ise AIDS'ten öldü. Türkiye'de ise şu ana kadar bin 429 AIDS vakasına rastlanırken, bunlardan 981'ini erkek, 448'ini bayan, 29'unu çocuktan oluşan bin 154'ü Türk, 275 'i ise yabancı uyruklu insanlar teşkil etti."

Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, AIDS ile mücadele konusunda fuhuş yapan ve AIDS virüsü tespit edilen yabancı uyruklu kadınların sınırdışı edilmesinin tek başına çözüm olmadığının altını çizerek, "Bunun için öncelikli olarak insanlarımızın eğitilmesi gerekiyor. AIDS bir aydan uzun süreli ateş, yüzde 10'dan fazla kilo kaybı ve 1 aydan uzun süreli ishal ile kendini gösteriyor. Kullanılmış enjektör, jilet, diş fırçası, kontakt lens, kullanılmış cerrahi aletler gibi kan ile bulaşmış aletler tehlikelidir" dedi.

Kaynak: İHA

Anahtar Kelimeler: