Samsun'da Enerji Tarımı Araştırma Merkezi açılıyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, biyoyakıt araştırmaları için Enerji Tarımı Araştırma Merkezi oluşturdu. Bakan Mehmet...

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, biyoyakıt araştırmaları için Enerji Tarımı Araştırma Merkezi oluşturdu. Bakan Mehmet Mehdi Eker, Samsun’da oluşturulan merkezi yarın saat 14.00'te açacak. Merkezde; gıda amaçlı kullanılmayan tarımsal atıklar, ağaç kabuğu, yaprak, sap, talaş gibi odunsu ve karbonlu maddeler ile organik kaynaklar ve yosunlardan biyoyakıt elde edilmesi hedefleniyor.
Araştırma Enstitüleri bünyesinde şu ana kadar Tohum Gen Bankası, Kuraklık Test Merkezi, Tıbbi Aromatik Bitkiler Merkezi, Hayvansal Biyoteknoloji Merkezi, Tavukçuluk Saf Hat Geliştirme Merkezi açan bakanlık, bunlara ilave olarak Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesinde de Enerji Tarımı Araştırma Merkezi açacak. Bakanlıktan yapılan açıklamada; fosil kaynaklarının günden güne tükenmesi ve enerjiye olan talebin artması, dünyada yenilenebilir kaynaklarından enerji elde edilmesi (biyodizel, biyoetanol, biyogaz ve biyomas) üzerinde araştırmalara yoğunluk kazandırdığına dikkat çekilirken, şöyle denildi:
"Ülkemizde de EPDK’nın yaptığı son düzenlemelerle 2013 yılından itibaren benzin ve mazota kademeli olarak her yıl artan oranlarda yurt içinde üretilen biyoyakıt katma zorunluluğu getirilmiştir. Bu kapsamda; Bakanlığımızca Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesinde Enerji Tarımı Araştırma Merkezi kurularak, ülke genelinde yenilenebilir tarımsal kaynaklardan biyoyakıt elde edilmesi için temel ve uygulamalı araştırmalar yürütmekle görevlendirilmiştir. Bu merkezde; gıda amaçlı kullanılmayan ikinci kuşak tarımsal atıklar, ağaç kabuğu, yaprak, sap, talaş gibi odunsu ve karbonlu maddeler ile organik kaynaklar ve alglerden (yosunlardan) biyoyakıt elde edilmesi için üretim teknolojilerinin geliştirilmesi hedeflenmekte. Merkez bünyesinde; biyodizel, biyoyakıt ve biyokütle birimlerini içeren gelişmiş laboratuarları barındırmaktadır. Merkezde biyodizel ve biyoetenol üretimi ve bu ürünlerin standartlara uygunluğunun test edilmesi yanında ulusal ve uluslararası araştırmalar yapılması amaçlanmaktadır.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz