Samsun'da “türkiye’nin Doğuya Açılan Kapısı Kafkasya” Konferansı

Samsun’un Bafra ilçesinde “Türkiye’nin Doğuya Açılan kapısı Kafkasya” konulu konferans düzenlendi.Eğitim Bir Sen Bafra Şubesi...

Samsun’un Bafra ilçesinde “Türkiye’nin Doğuya Açılan kapısı Kafkasya” konulu konferans düzenlendi.

Eğitim Bir Sen Bafra Şubesi tarafından Bafra Öğretmenevi Toplantı Salonu’nda düzenlenen konferansa, Kafkas Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr. Hasan Oktay konuşmacı olarak katıldı. Dr. Hasan Oktay, “İstanbul, hem Türk dünyasının hem de İslam dünyasının ciddi manada başkentidir. Burada oluşan bir dünya görüşü, dünyayla ciddi manada mücadeleye girişmiştir. Bugünkü Türkiye Cumhuriyeti’nin, Edirne-Kars arasında bir devletin yaşayabilmesi için yayılma bandı olarak Balkanlar ve Kafkaslar'a çıkabilmesi lazım. Buraya çıkabilirseniz ancak Türkiye’de rahat bir yönetim ve istikrar sağlayabilirsiniz. Bunun için 19. yüzyılda ve 18. yüzyılnın genelinde İslam dünyasıyla mücadele eden Avrupalılar, bunu çok iyi görebildikleri için doğudan Ruslar üzerinden, batıdan da Avrupa güçleriyle beraber Osmanlı İmparatorluğu'nu mümkün olduğu kadar Anadolu’ya sıkıştırmışlardır" dedi.

Reklam
Reklam

"Türkiye’nin Suriye politikasında da mevcut iktidarla zikzaklar yapmasının ana sebebi, Arap dünyasına açılacak coğrafyanın önündeki engeli daha da kuvvetlendirmek" diyen Oktay, "Dün biz 90 körfez harekatında Irak kapısını kendimiz yüzümüze kapattık. 2010-2011 yılı itibarıyla da Suriye üzerinden Arap alemine açılacak kapıyı kapattık. Şu anda Suriye de adı konmamış ve ne olacağı belli olmayan bir kaosun içinde sürüklendik. Oysa Suriye’nin normal gidişatına hiç müdahale etmesek, Suriye bugün belki de vilayet olma noktasında bir anlaşma yapmak halinde olacaktı. Fakat uzun vadeli siyasi stratejiler geliştirebilmek için müthiş bir bilgi birikime ihtiyaç vardır. Bir konuyla ilgili alternatifleriniz olmazsa, tek alternatifle giderseniz ve bu alternatifinizin önü kesildiği zaman çaresiz kalırsınız. Bugün Suriye politikasında çaresiz kaldığımız gibi. Dolayısıyla Türkiye’nin Kafkaslar, Batı'ya açılan kapısı, Balkanlar ve güneye açılan yani Arap alemine açılan kapısı da Irak ve Suriye idi. Biz bunu kendi elimizle kapattık" ifadelerini kullandı. Suriye’nin istikrarsızlaştırılmasının İsrail’in lehine olduğunu savunan Oktay, "Dolayısıyla Suriye’deki kavga, hem Suriye nezdinde, Arap aleminde itibarımızı düşürdü hem de 1630 dan beri kafa kafaya gelmediğimiz İran’la şu anda kafa kafaya getirdi" dedi.

Reklam
Reklam

Konferansı MHP Samsun Milletvekili Cemalettin Şimşek, Türk Eğitim Sen Bafra Şube Başkanı İbrahim Akekmekci ve sendika üyeleri izledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: