Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, " Samsun'da bu selde yitirdiğimiz canlarımızın da sorumluluğu bizimdir, hükümetimizin, devletimizindir. Hiçbirisinin de sorumluluğundan kaçmıyoruz. Bir suçlu varsa, başta ben olmak üzere bir hatası olan varsa, herkes cezasını çekmelidir" dedi.
Bayraktar, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile geldiği Samsun'da, selin etkilediği alanlardaki incelemelerinin ardından Kılıç ve Eroğlu ile TOKİ Kuzey Yıldızı konutları mevkisinde gazetecilere açıklama yaptı.
Samsun'a ve Türk halkına başsağlığı dileyen Bayraktar, "En önemli candır. 10 insanımızı kaybettik, bir de kaybımız var. Hiçbir şey bu canları geri getirmez. Hiçbir mazuriyet bu canların kaybını telafi etmez. Üzüntümüz sonsuzdur ve bu hususta ne gerekiyorsa yapacağız" diye konuştu.
Bayraktar, "Beş insanımızı TOKİ konutlarında kaybettik. Bu bakımdan da son derece üzgünüz. Samsun'da bu selde yitirdiğimiz canlarımızın da sorumluluğu bizimdir, hükümetimizin, devletimizindir. Hiçbirisinin de sorumluluğundan kaçmıyoruz. Bir suçlu varsa, başta ben olmak üzere bir hatası olan varsa, herkes cezasını çekmelidir. Özellikle de suçlu aramak da yanlıştır. Varsa zaten bunu ortaya çıkaracağız" dedi.
-"ÇED raporu, zemin etüt raporu, imar planı, hepsi alınmıştır"-
Bulundukları yerde 2 bin 500 konut planlandığını anlatan Bayraktar, şöyle devam etti:
"1970 yılından beri burası konut alanı, elimde imar planları var. Neydi burada önceki binalar, derenin kenarında, derenin yatağındaydı. Biz onları kaldırdık, dereden çekme mesafesi 12 metre, çekme mesafesinde bunları yaptık. ÇED raporu da burada. ÇED ne demek, Çevresel Etki Değerleri. O gün ÇED raporu, zemin etüt raporu, imar planı, hepsi alınmıştır. Bundan sonra yukarıya doğru, Yılanlı Dere Vadisi'nde şu anda gecekondular var. Onları da değiştireceğiz. Dere yatağında gecekondular, kaçak yapılar var, onları da değiştireceğiz."
-"Ne gerekiyorsa yapacağız"-
"Burada gecekondulaşma, kaçak ve çarpık yapılaşma ortadan kaldırılmalıdır" diyen Bayraktar, şunları söyledi:
"Eskiden beri gelen İmar Kanunu'muzda olan bodrum katları iskanı konusunda belki bunu bir daha tekrar gözden geçirmemiz gerekecek. Bu bize bunu öğretti. Burada devletin, TOKİ'nin yaptığı imar yönünden, inşaat yönünden bir yanlışlık yoktur. TOKİ konutlarında bir hasar yoktur, su baskını, sel baskını vardır. Konutlarda ne bir kayma var, ne bir hasar var ne de bir yerinde kırılma dökülme var. Sadece baskın var. Bu bakımdan üzüntümüz sonsuzdur. Ne gerekiyorsa yapacağız, buradaki derenin ıslahı yönünden, derenin kenarındaki binaların kaldırılması yönünden. 850 yerde su baskını oldu, o bakımdan incelemelerimize devam edeceğiz."
-"500 yıllık bir afetten daha fazla bir afet olmuştur"-
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2 saatte bir bölgeden bilgi aldığını anlatan Bayraktar, "Başbakanımız gerekli kaynağı da göndermiştir, göndermeye devam edecektir" diye konuştu.
Bakan Bayraktar, normal olarak 299 metreküp saniye olan yağışın 700'ün üzerine çıktığını vurgulayarak, "Yani 500 yıllık bir afetten daha fazla bir afet olmuştur" dedi.
Muhabir: Hacer Coşkun
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz