Galaxy Note 7’nin dünyada toplatılması ile 10 milyar dolardan fazla maddi ve tarif edilemeyecek düzeyde manevi zararda olan Samsung, dünyanın en büyük işlemci üreticisi Intel’den önce 10 nanometre çapındaki işlemciyi görücüye çıkardı. Söz konusu işlemci Atom Silikon’u ya da daha çok bilinen ismi ile Silisyum’dan sadece 50 kat büyük. Bu da, Güney Koreli teknoloji devinin işlemcisini, dünyanın en kompakt mimarisi haline getiriyor.
Peki nedir bu Silisyum? Aslında ismi bize çok şey çağrıştırmalı: Evet haklısınız, bu ad Silikon Vadisinden geliyor. Yeryüzünde kolayca bulunabilen, uygun fiyatlı bir element olan Silisyum; transistör, işlemci ve hafıza mimarisinde sıklıkla kullanılıyor. Eh işlemci üreticilerinin haksız olduğunu söylemek imkansız zira söz konusu element, yerkabuğunun yüzde 26’sını oluşturuyor. Silisyum 0.2 nanometrelik bir yapıya sahip.
Konumuza dönelim: Qualcomm’un yakın gelecekteki mimarisi 830 yongası, 10 nanometrelik bir teknolojiye sahip olacak. Samsung, beklenenden önce davranarak, mimariyi resmen tanıttı. Bu mimari, 14 nanometrelik mimariye göre yüzde 40 düşük tüketim ve yüzde 27 performans artışı anlamına geliyor. Samsung’un iddiası iletkenlik kapasitesinn, günümüz teknolojilerine göre 3 kat verimli olduğu yönünde.
Sızan haberler Google, HTC ve Sony ile anlaşmaya varıldığı yönünde. Yani 10 nanometrelik akıllı telefon ve tabletler, 2017 başında söz konusu markaların işbirliği ve Samsung’un kendi cihazları ile hayat bulacak.
Snapdragon 830’nun yanı sıra, Exynos 8895 ve Cortex-A53 de, “FinFet” olarak da bilinen yapıdan yararlanacak.
Koreli teknoloji devi, 14 nanometrelik işlemci mimarisini de ilk üreten unvanını taşıyor.