Organik tavuk, yumurta ve soya üretiminden sonra organik karpuz üretimine yönelen Samsunlu işadamı Ahmet Aydın, sektörün markası oldu; Rusya ve Hindistan'da da üretim yapacak.
Aydın'ın, Bafra'dan sonra piyasaya daha erken karpuz sunmak için Tokat'ın Erbaa ilçesinde ektiği tohumlar yüz güldürüyor. Erbaa'da tamamen organik gübre ile ekilen karpuz tarlasının 20 gün içinde hasadına başlanacağını belirten Aydın, “Erbaa'da Bafra'ya göre en az 15-20 gün daha erken karpuz hasadı yapıldığından biz de burada karpuz üretimine başladık. Uzun yıllardan sonra 2008’de burada tekrar karpuz ektik. Olumlu sonuç verdi, geçtiğimiz yıl aldığımız ürünün bu yıl en az iki katını bekliyoruz.” dedi.
2007 ve 2008’de Almanya başta olmak üzere Türklerin fazla olduğu Avrupa ülkelerine karpuz ihracatı gerçekleştirdiklerini ifade eden Aydın şöyle konuştu:
“Macaristan, Romanya ve Bulgaristan’da karpuz üretimindeki canlanma nedeniyle yurt dışı pazarından çekilip, iç piyasadaki talebi karşılamaya yöneldik. Karpuz tarlasında sadece tavuk gübresinden oluşan gübre kullanıyoruz. Başka zirai hiçbir ilaç kullanmıyoruz. Bizi vazgeçilmez kılan unsur da burada yatıyor.”
Tokat Erbaa'da 640 dönüm, Bafra ovasında da 200 dönüm arazi üzerinde karpuz yetiştirdiğini anlatan Aydın, “Erbaa’daki karpuz üretimimiz Çarşamba ovasında yetişen karpuz miktarına eşit sayılır. Ürünlerimizi 'Yeşil Küre' markası ile piyasaya sunuyoruz. Karpuz üretiminde bölgenin en iyileri arasında yer aldığımızı, Türkiye genelinde ise hatırı sayılır bir seviyede üretim gerçekleştirdiğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz.” diye konuştu.
RUSYA VE HİNDİSTAN'DA KARPUZ ÜRETECEĞİZ
Aydın, organik karpuz sektöründe hedef büyüterek, ‘yeşil küre’yi küresel boyuta taşıyacaklarını söyledi. Rusya ve Hindistan'da üretim gerçekleştirmek istediklerini, bunun alt yapı çalışmalarını tamamladıklarını ve ilk olarak gelecek yıl Rusya’nın Krasnodar bölgesinde karpuz üretimine başlayacaklarını hatırlatan Aydın, “Organik karpuza yönelik, Rusya’da ciddi bir potansiyel var. Biz de gidip altyapı çalışmalarında bulunduk. Şu an ekim yapabilecek duruma geldik. Rusya’nın ardın en kısa süre içinde Hindistan'da organik karpuza yönelik bir planımız var. Bu ülke de karpuz üretimi için çok müsait. Yeterli düzeyde yapılamadığı için ciddi bir talep var. Rusya'nın ardından burada da üretim yapabileceğiz. Kısaca ‘yeşil küre’yi küresel hale getireceğiz.” diye konuştu.
Aydın, organik karpuzun diğerlerine göre daha pahalı olduğunu, zirai ilaçla yetiştirilmiş karpuza göre renginin daha canlı ve parlak olduğunu, sap kısmının ince ve yeşil kaldığını, fiyat olarak da diğer ürünlere göre daha pahalı olduğunu sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz