Samsunlular Iş, Sanayici Ise Çalıştıracak Meslek Sahibi Eleman Arıyor

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü’nün, kamu kaynaklarının verimli kullanılması amacıyla 81 ilde yapılmasını istediği 'İşgücü...

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü’nün, kamu kaynaklarının verimli kullanılması amacıyla 81 ilde yapılmasını istediği 'İşgücü Piyasası Araştırmaları' için pilot il seçtiği Samsun’daki çalışma sona erdi. 10 ve daha üstü personel çalıştıran sektörlerde faaliyet gösteren firmalarla görüşülerek hazırlanan 'Samsun İli İş Gücü Piyasası Talep Araştırması’nın sonuçları açıklandı. İlde, en fazla aranan 10, temininde güçlük çekilen 6 meslek belirlendi.

Samsun İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı yapıldı. Yelken Kulüp’te, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy başkanlığında gerçekleşen toplantıda, Çalışma ve İşkur İl Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün mesleki eğitim kursları ve 2013 yılı planları değerlendirildi. İlk 3 ayda uygulanması planlanan eğitim faaliyetleri görüşüldü. Toplantıda, ayrıca, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İş Gücü Piyasası ve İstatistik Daire Başkanlığı uzmanlarının hazırladığı Samsun İli İş Gücü Piyasası Talep Araştırması’nın sonuçları açıklandı.

Reklam
Reklam

Araştırmayla ilgili bilgi veren Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İş Gücü Piyasası ve İstatistik Daire Başkanı Abdülllatif Gökdere, Samsun’da yapılan çalışmanın diğer illere model olacağını söyledi. Kamu İstihdam Hizmetlerinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında, eylül ayında başlayıp 1 ay süren çalışmada Abdüllatif Gökdere; tarım, ormancılık, balıkçılık, kamu yönetimi, savunma sektörü dışında kalan bin 387 firmayı ziyaret edip, bin 511 açık iş talebi aldıklarına dikkat çekti. Araştırmanın önemine değinen Gökdere, “İş gücü piyasasıyla ilgili periyodik ve güvenilir bilgi elde etmek, gelişen ve daralan sektörlerde gelecekte ihtiyaç duyulabilecek ya da ortaya çıkacak meslekleri tespit etmeyi amaçladık. Bu mesleklerde ihtiyaç duyulan beceri ve yetenekleri belirleyerek, istihdam politikalarının oluşumuna katkı sağlamak istedik. Bu araştırma sonucunda, Samsun’un iş gücü piyasasının fotoğrafı çekilmiş, kısa vadede ihtiyaç duyulacak meslekler tespit edilmiştir.” dedi.

Araştırmaya göre, Samsun’da en çok aranan mesleklerin konfeksiyon işçiliği, pazarlamacılık, satış elemanı, elektronik teknikerliği, ütücülük, servis garsonluğu, hemşirelik, kaynakçılık ve pürmüzcülük, temininde güçlük çekilen mesleklerin ise beden işçiliği, konfeksiyon işçiliği, pazarlamacılık, satış elemanlığı, ütücülük ve servis garsonluğu olduğunu açıklayan İş Gücü Piyasası ve İstatistik Daire Başkanı Abdülllatif Gökdere, “Muhasebecilik, garsonluk, elektrik teknikeri, pazarlamacı ve sekreterlikte en çok bilgisayar, inşaat kalıpçısı, satış temsilcisi, pazarlamacı, muhasebeci ve satış elemanlarında ise sorun çözme becerisi aranıyor. Genellikle de lise mezunu olması yeterli görülüyor.” bilgisini verdi.

Reklam
Reklam

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ise araştırma sonuçlarının, istihdama yönelik kurslar ile yapılacak çalışmalara ışık tutacağını kaydetti. Rapora ilişkin ilgili kurumların çalışma yapmasını isteyen Vali Aksoy, meslek edindirme kurslarında kamu kaynaklarının verimli ve etkin kullanılması için çalışmanın kendilerine büyük katkı sağlayacağının altını çizdi. Geçen yıl Çalışma ve İşkur İl Müdürlüğü’ne 38 bin 868 iş başvurusu yapıldığını hatırlatan Vali Aksoy, “6 bin 103 kişi istihdam garantili kurslardan yararlanmış ve yüzde 50’si istihdam edilmiştir. Kamu kurumlarında, toplum yaranına çalışma programında 825 kişi 9 ay süreyle istihdam edilmiştir. Bin 155 kişi iş başı eğitimlerinden yararlanmıştır. 840 kişi girişimcilik eğitimlerinden faydalanmış, 340’ı hibe alarak iş yerini kurmuştur. 9 bin 734 kişi özel sektörde, bin 190 kişi de kamu kurumlarında işe yerleştirilmiştir. 5 bin 507 kişiye de işsizlik sigortası kapsamında 9 milyon 370 bin TL ödeme yapılmıştır.” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: