Samsun'un meşhur yemeği Tirit'i Vezirköprülüler hayır işinde kullanıyor

Samsun’un neredeyse her ilçesi tarafından sahiplenilen, ancak geçmişi hakkında kesin bir bilgi bulunmayan kış aylarının...

Samsun’un neredeyse her ilçesi tarafından sahiplenilen, ancak geçmişi hakkında kesin bir bilgi bulunmayan kış aylarının meşhur yemeği olan 'Tirit'i, Vezirköprülüler, gezi proğramlarında hem tanıtıyor hem hayır işinde kullanıyor.

Özellikle kış aylarında adına özel geceler düzenlenen ve kentin ileri gelenleri ile protokolünün davet edildiği Tirit Geceleri'nin sayısının artması Vezirköprülüleri harekete geçirdi. Samsun’un Vezirköprü ilçesi, Çekalan Köyü'nde, köylülerce yapılan cami inşaatı para sıkıntısı yüzünden yavaş ilerleyince köylüler, çareyi en iyi bildikleri iş olan Tirit’i yapıp satmakta buldu. Bu sayede hem para kazanıp hem hayır işleyen köy, neredeyse her gece kaz çevirme ile yapılan Tirit'i yemeye gelen misafirlerle dolup taşıyor.

Reklam
Reklam

Yapılan uygulamanın çok yönlü olduğunu söyleyen Çekalan Köyü Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkan Yardımcısı Osman Turan, Samsun’dan veya dışından misafiri gelenlerin köye Tirit yemeğe yıllardır geldiğini, ancak misafirleri getiren kişilerin tanıdık olması nedeniyle bugüne kadar para talep etmeden bu işi yaptıklarını söyledi. Vezirköprü’nün kazları ve kaz çevirmesi yemeğiyle ünlü Çekalan Köyü'nde amaçlarının şahsi olarak bir kazanç elde etmek olmadığını kaydeden Turan, cami inşaatını bitirmek için yapılan toplantıda, köy konağının bir katını şark odası şeklinde döşenerek, hem köye gelen misafirlerin ağırlanmasında, hem de kaz çevirmesi yani Tirit Geceleri yapılabilecek şekilde döşenmesine karar verdiklerini belirtti.

Çekalan Köyü'nün kaz çevirme yemeği ile meşhur olduğunu kaydeden Turan, “Fakat buraya gelip kaz çevirme yemek isteyen dostlarımız için sabit bir yer olmadığı için hem biz sıkıntı çekiyoruz, hem de konuklarımız tam rahat edemiyorlar fikrinden hareketle köy konağımızın bir katını kaz çevirmeye uygun hale getirdik. Bu anlamda büyük bir eksikliği de giderdik. Çünkü insanlar artık misafirleri geldiğinde rahatlıkla, hadi Çekalan’a Tirit yemeye gidelim diyebilecekler." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Tirit yemek isteyen vatandaşaların kendilerine, bir gün önceden veya o gün erken saatte haber vermelerinin yeterli olacağını vurgulayan Turan, "Biz diğer ilçelerdeki gibi Titit'te kullanılan kazı ocakta kısa sürede pişirmek yerine daha lezzetli olması için ateşte çevirerek yapıyoruz. Bu sebeple kaz çevirme ortalama 3 saate yakın bir zamanda yeme kıvamına geliyor. Bizler kaz çevirmesini hazırlarken, konuklarımız ister ocak başında aileleri ve dostlarıyla birlikte muhabbet edebilir, minik toplantılar yapabilir, isterse eşsiz köy manzaramızda doğayla baş başa olabilirler. Yemekten sonra ikram ettiğimiz semaver çayı ve ikramlarımızla misafirlerimizin buradan memnun ayrıldığını görmek bizleri de mutlu ediyor. Bu işin bir de manevi tarafı var ki onu herhalde konuşmaya çok gerek yok. Bizler bu muhabbet ortamı için bir bedel belirlememe kararı aldık. Kararı ve miktarı tamamen konuklarımıza bıraktık. Çünkü buradan elde edilecek gelir tamamen yapımını üstlendiğimiz cami inşaatında kullanılacağından, miktarı konuklarımızın cömertliğine havale ettik. Sağ olsunlar bugüne kadar gelen konuklarımız da bizlere bu kararımızda ne kadar haklı olduğumuzu gösterdiler." dedi.

Reklam
Reklam

Kar yağışı ile birlikte özellikle köyler arasındaki dayanışmayı ve komşuluğu pekiştirmek için yapılan kaz ve bulgurdan oluşan “Tirit” yemeğinin ününün, sadece Samsunla sınırlı kalmayarak Avrupa’ya kadar ulaştığını hatırlatan Osman Turan, Samsun’dan yıllar önce Avrupa’ya çalışmaya giden ve yerleşen gurbetçilerin Tirit geleneğini orada da sürdürmeye devam ettiğini ifade etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz