Anti virüs şirketi Kaspersky, beş yıldır 69 ülkede kamu, askeri, enerji kurumlarıyla elçiliklerden bilgi sızdıran siber casusluk operasyonunun varlığını açıkladı. Kızıl Ekim adı verilen operasyonda Türkiye dört kez hedef oldu. Biri yabancı elçilik, diğer üçüyle ilgili her hangi bir tanımlama yok
Rusya merkezli dünyanın önde gelen anti virüs yazılım şirketlerinden Kaspersky, 69 ülkede en az 5 yıldır kamu kuruluşları, askeri üsler ve enerji enerji tesisleri ile elçiliklerinden bilgi çalan siber casusluk operasyonu ortaya çıkardığını açıkladı. Operasyona 'Kızıl Ekim' adını veren şirket, bulduğu verileri topladığı araştırma raporunu sitesinde yayımladı. Rapora göre Türkiye'de 4 kurum veya kuruluş Kızıl Ekim'in hedefi oldu. Bunlardan birinin yabancı bir elçilik olduğu belirtilirken, diğer üçüne dair tanımlayıcı bilgi verilmedi.
Şirket, Kızıl Ekim'i kimlerin yürüttüğünü veya arkasında bir devlet olup olmadığını tespit edemedi. Ancak kurumlara sızmak için kullanılan programlama dillerinden Kızıl Ekim'in arkasında Çinli ve Rus hackerlar olduğu sonucuna vardı. Çalınan bilgiler ve sistemlerine sızılan kurumların listesini elinde bulunduran Kaspersky, bunları kamuoyu ile paylaşmayacağını bildirdi. Kızıl Ekim'in arkasında bir devlet olup olmadığı belirlenemese de çalınan bilgilerin devletlerin ilgisini çekebilecek türden olduğu kaydedildi.
**USB'DEN iPHONE'A**
Kızıl Ekim'in arkasındakilerin benzeri sanal casusluk faaliyetlerinde kullanılanlardan daha ileri yazılımlar ve sistemler kullanıldığı ifade edilen raporda, sisteme sızıldığı an USB cihazları, harici bellekler ve iPhone, Nokia, Windows Mobile telefonlardan bile bilgi sızdırabildikleri belirtildi. Bu arada sızmaların dünyanın dört bir yanında olmakla birlikte ağırlıkla eski Doğu Bloku ülkeleri ve Orta Asya Cumhuriyetleri'nde yaşandığı ortaya çıktı. Rusya, Kazakistan ve Azerbaycan Kızıl Ekim'in en fazla kuruma sızdığı ülkeler olduğu belirlendi.