Sanat aşkını, 80 olayları ve ardından gelen darbe de engelleyemedi

Yağlı boya Bursa resimleri ile ikisi kişisel, üçüncü sergisini açan Mehmet Beşir Sarpça, 80 olayları...

Yağlı boya Bursa resimleri ile ikisi kişisel, üçüncü sergisini açan Mehmet Beşir Sarpça, 80 olayları ve ardından gelen darbenin kendisini çok sevdiği resim sanatından uzak tutamadığını belirtti.
Bursa’yı, yaptığı yağlı boya resimlerle anlatan Sarpça, Ördekli Kültür Merkezi'nde açtığı sergiyi, yoğun ilgi üzerine 18 Kasım’a kadar uzattı.
Bursalı sanatçı, geçmişte yaşanan sağ sol çatışmaları nedeniyle çok sevdiği güzel sanatlarda okuyamamış. Ailesinin izin vermemesi üzerine İstanbul’a, Güzel Sanatlar Fakültesi'ne gidemeyen Bursalı ressam, Uludağ Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde okumak durumunda kalmış. Daha sonra geçimini sağlamak için mecburen tabela reklam işleri ile uğraşan Mehmet Beşir Sarpça, çok sevdiği resim yapmayı da bırakmamış. Sarpça, amatörce devam ettirdiği resim sanatını zamanla ilerleterek, sergi açacak düzeye gelmiş.

Reklam
Reklam

“TERÖR OLAYLARI GÜZEL SANATLAR OKUMAMA İZİN VERMEDİ”
Resim sanatı ile çocukluk yaşlarında meraktan dolayı tanıştığını anlatan Mehmet Beşir Sarpça, “Ben resim sanatına 1970’li yıllarda başladım. O yıllardan beri resim çalışıyorum. Ama 78’li yıllarda üniversiteye girerken olaylar çok olduğu için ben de Bursa’da okumak zorunda kaldım. Yoksa güzel sanatlar eğitimi alacaktım. Ortam çok karışıktı, 80 olaylarında ailem İstanbul’da okumama izin vermedi. Ben de Bursa’da Uludağ Üniversitesi İşletme Fakültesi'ni bitirdim. O dönemde de resim yapmaya devam ettim.” şeklinde anlattı.
Son dört senede Bursa resimleri üzerine yoğunlaştığını anlatan Mehmet Beşir Sarpça, şunları söyledi: “4 yıllık emeğimin sonunda Bursa resimleri ile ilgili bu kişisel sergiyi açtım. Gelen misafirler memnuniyetini dile getirdi. Bu nedenle 3 Kasım’a kadar olan sergi günü, yoğun ilgiden dolayı 18 Kasım’a kadar uzatıldı.”

“40 TABLODA BURSA”
Sergide toplam 40 tane yağlı boya Bursa tablosu olduğunu anlatan Mehmet Beşir Sarpça, “Hepsi tuval üzerine yağlı boya. Bursa’yı anlatan çeşitli görüntüleri yansıtmaya çalıştım. Bursa’ya bir kalıcı hatıra bırakmak için elimden geleni yaptım. İnşallah gelenler de memnun kalırlar. Ben hep yağlı boya çalışıyorum. Önce kara kalem çizimden sonra yağlı boya tablo olarak bitiriyorum. Pastel kullanmıyorum. Tarzımı bu şekilde oluşturdum.” şeklinde anlattı.
Yaptığı tabloların Bursa üzerine gerçek resim şeklinde ‘hiper realizm’ şeklinde ortaya çıktığını vurgulayan Sarpça, “Bu eserlerimde özellikle Ulu Cami tablolarımda bütün hat sanatlarını teker teker çıkartmaya çalıştım. Hata yapmamaya son derece riayet ettim ki Allah'ın kelamı üzerine hata olmaz.” dedi.
Manzaralarda ise Bursa’yı belgesel olarak göstermeye çalıştığını bildiren Mehmet Beşir Sarpça, “Ben kendim tabela ve reklam işleri ile uğraşıyorum. Boş zamanlarımdan daha fazla bu işe zaman ayırıyorum. Evimin altında yeni bir atölye kurdum, gece altıdan sonra 12’ye kadar da orada çalışıyorum. Bir mesaiyi de orada harcıyorum.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

“2 BİN İLA 20 BİN LİRA ARASINDA TABLOLAR”
Sergiden, isteyenlere tablolarını sattığını anlatan Mehmet Beşir Sarpça, “Tanıtımdan sonra diğer amacımız da satmak. Bu resimlerimden ortalama şu anda 4 tane resim satıldı. Ortalama 2 bin lira ile 4 bin lira arasında, büyükler ise 20 bin liraya kadar çıkıyor.” şeklinde bilgi verdi.
Bu çalışmanın üçüncü sergisi olduğunu anlatan Bursalı Ressam Sarpça, sözlerini şöyle tamamladı: “Ben daha önce Setbaşı'nda ilk sergimi açtım. Daha sonra Ataevler’de karma sergiye katıldım. Bu resimlerle ilgili hem İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve belediyeye müracaat yaptım. İkisine de kabul geldi. Tayyare Kültür Merkezi ve Devlet Güzel Sanatlar Galerisi olmak üzere, ikisinin tarihi kesiştiği için ben de Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'ni tercih ettim. Nasipse 13 Kasım'da da onu açacağım.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz