Sanat Eserleri Yasası'nın uygulanması

DİYARBAKIR (İHA) - Türkiye Müzik Eseri Sahipleri Grubu Meslek (MSG) Birliği Doğu ve Güneydoğu Bölge avukatı Mehmet Akbaş, ülkede bin 500'ü aşkın sanatçının derneklerine üye olduğunu belirterek, ilgili yasaya göre bundan sonra kafe, otel, gazino, TV kanalı ve radyolarda sanatçıların rızasını almadan veya telif hakkı ödenmeden şarkı yayınlayanların ve söyleyenlerin 2 ile 4 yıl arasında hapis ve 50 ila 150 bin YTL para cezasına çarptırılacaklarını söyledi.

2000 yılında kurulan MSG'nin Doğu ve Güneydoğu Temsilciliği, artık bölgede sanatçının sesi ve kulağı olmaya başladı. İbrahim Tatlıses, Mahsun Kırmızıgül, Candan Erçetin, Kıraç ve Ciwan Haco gibi ünlü ses sanatçılarıyla söz yazarlarından oluşan ve yaklaşık bin 500'ü aşkın üyesi bulunan dernek, bölgedeki faaliyetlerine hızlı başladı. Ünlü sanatçıların büyük kentlerde oturmasını fırsat bilen özellikle yerel televizyon ve radyo kanallarının yanı sıra otel, kafe, bar ve disko gibi eğlence yerlerinde ünlülerin şarkılarını söyleyenler, adli mercilere sevk edildi. Güneydoğu'da faaliyetlerine yeni başlayan dernek, bölge genelinde 127 bölgesel ve yerel radyoyla 33 yerel ve bölgesel televizyonu mahkemeye verdi.

Reklam
Reklam

MSG Doğu ve Güneydoğu Bölge avukatı Mehmet Akbaş, eser sahiplerine telif haklarını ödemeyen 127 radyo ve 33 televizyon hakkında "Fikir ve Sanat Eserleri Yasası'na aykırı şekilde yayın yaptıkları" gerekçesiyle suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Akbaş, başvurulan yargı süreci sonucunda telif haklarını ödemeyen ve korsan yayın yapan kurum ve kuruluşlar için cezai soruşturmalara başladıklarını belirterek, "Suç duyurusunda bulunduğumuz kanal ve radyolardan Diyarbakır, Şanlıurfa ve Gaziantep'te 30'a yakın kuruma dava açıldı ve bu davalar sürüyor. Bu davalarımızda öncelikli olarak, bu kurumların 3984 sayılı Radyo ve Televizyon Kuruluş ve Yayınları Hakkındaki Kanun'un 33. ve 37. maddelerinin ihlali sebebiyle uyarı ve kapatma cezasıyla cezalandırılmalarını talep ettik. Amacımız; yerel sanatçıları bilgilendirmek ve uyarmaktır. Toplumda telif hakkı bilinci henüz oturmuş olmamakla birlikte, müzik eserleri hak sahiplerinin etkin hukuki koruma talepleri yeterli değildir. Eser sahipleri, büyük kentlerde oturmaları sebebiyle yerelden yapılan yayın ihlallerinden haberdar değillerdir. Bir sanatçının gelişebilmesi, sanatını icra edebilmesi için telif bedellerinin ödenmesi çok önemlidir. Tüm yayıncı kurum ve kuruluşlardan sanata ve sanatçıya sahip çıkarak duyarlılık göstermelerini bekliyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

"TELİF ÜCRETLERİNİN YÜKSEKLİĞİ ZOR DURUMDA BIRAKIYOR" Diyarbakır'da yayın yapan ve telif ödeme konusunda ihtar alan GÜN TV Kanalı Genel Yayın Yönetmeni Cemal Doğan, fikir ve sanat eserlerinden haberdar olduklarını ifade ederek, "Bir yayıncı kuruluş olarak, sanatçının emeğine saygılı olunması gerektiğinin farkındayız. Bir klipte emeği geçen herkesin hakkını alması gerekiyor. Ancak, yayıncı kuruluşlar olarak biz bu telif ücretlerinin çok fazla olmasından şikayetçiyiz. Açıkçası biz, yayınladığımız kliplerden para kazanmıyoruz. Bazı ulusal kanallar, yayınladıkları kliplerden para kazandıkları için telif fiyatlarını çok rahat ödeyebiliyor. Ama biz yerel kanallar olarak, çok zor durumdayız. Kazandığımız paranın neredeyse tamamını telif ücretlerine ödemek zorundayız. Bu konuda Türkiye'de 3 kuruluş var: MESAM, MÜYAP ve MSG. Bunların her birinin ayrı ayrı tarifeleri var. Bizce yapılması gereken tek şey; bu 3 kuruluşun ortak bir tarife çıkarmasıdır. Biz de benzer ihtarla karşı karşıya kaldık. Daha mahkeme aşamasındayken yaptığımız görüşmeler sonucunda anlaşmaya vardık; fakat durumu anlaşma yapamayacak kadar kötü olan yerel televizyonlar var. Bunlar ya televizyonlarını kapatmak zorunda kalacak ya da telif hakkı ödeyecek. Bu nedenle, ücretlerin indirilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Diyarbakır'da yayın yapan ve yerelde izlenme oranı yüksek olan GÜN TV'nin Kürt sanatçı Ciwan Haco'nun konserlerini izinsiz yayınlaması nedeniyle dernek tarafından mahkemeye verilmesi üzerine kanalın; sanatçının, "Konser kasetlerimi yayınlayabilirler" rızasını aldıktan sonra yayınına devam edebildiği öğrenildi. İlgili yasalara göre, bundan sonra kafe, otel, gazino, TV kanalı ve radyolarda sanatçıların rızası alınmadan veya telif hakkı ödenmeden şarkı yayınlayanlar ve söyleyenler, 2-4 yıl arasında hapis ve 50 ila 150 bin YTL para cezasına çarptırılacak.