Sanat Platformu, Sanat Kurumlarını Düzenleyen Yeni Yasa Tasarısını Protesto Etti

Mersin Sanat Platformu üyeleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hazırladığı 'Türkiye’deki Sanat Kurumlarının Oluşumu ve İşleyişi'...

Mersin Sanat Platformu üyeleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hazırladığı 'Türkiye’deki Sanat Kurumlarının Oluşumu ve İşleyişi' adlı yeni yasa tasarısını protesto etti.

Sabah saatlerinde Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde (MGC) bir araya gelen üyeler, burada açıklama yaptı. Grup adına açıklamalarda bulunan Abdullah Sert, hazırlanan yasa tasarısının sanat kurumu yöneticilerine, sanatçılara danışılmadan, kamuoyunda tartışılmadan hazırlandığını ileri sürdü. Tasarının kabul edilmesi durumunda birçok yeni kurumun kurulacağını kaydeden Sert, "Taslakta 'Türkiye Sanat Kurumu' kurulması öngörülüyor. Bu kurum sanat projelerini değerlendirecek, proje bazında destekleyecek. Kurulun projeleri seçme yetkisi olduğu gibi iptal etme yetkisi de olacaktır. Kurum Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olacaktır. 11 kişiden oluşacak kurul üyelerinin 6'sı sanat dallarında öğrenim görmüş, görev yapmış kişilerden atanacakken, 5'i de bürokratlardan oluşacaktır" dedi.

Reklam
Reklam

Tasarının yasalaşması halinde birçok kişinin de görevlerinden olacağını öne süren Sert, "Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü Kanunları yürürlükten kaldırılarak, bu kurumlara ait binalar ve taşınmazlar da Türkiye Sanat Kurumu'na devredilecektir. Tiyatro ve opera salonları kuruma geçmiş olacaktır. Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Devlet Tiyatrolar Genel Müdürlüğü, Güzel Sanatlar Genel Müdürlükleri kapanacak, genel müdür, genel müdür yardımcısı, daire başkanı ve şube müdürlerinin görevleri bitecektir. Yöneticiler ve sanatçılar erken emekliliğe teşvik edilecektir" diye konuştu.

Yasa tasarısının kabul edilemez olduğunu ve tasarıyı kınadıklarını dile getiren Sert, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sanatçıları memurlaştırmak, işsiz bırakıp itibarsızlaştırmak yerine onları toplumun kanaat önderleri haline getirerek, yaşam standartlarını yükseltecek, sanatlarında daha da gelişmelerini sağlayacak desteği devlet sağlamalıdır. Devletin sanat kurumları ve sanatçılarımız siyasi yaptırımlardan, baskılardan kurtarılmalı, devletin sanat kurumları özerk yapıya kavuşturmalıdır. Çünkü özgürlük olmadan sanat üretimi yapılamaz. Kurum yöneticilerinin, sanatçıların, ilgili STK'lar ve devlet mercilerinin bir araya gelerek, ilgili tüm tarafların görüşmelerinin ve isteklerinin tartışılarak ve evrensel demokratik ilkeleri gözeterek, ortaklaşa yürütülecek bir çalışma sonucunda, sanatın ve sanatçının önünü açacak, toplumun yararını gözetecek çağdaş bir taslak üzerinde anlaşmalarını öneriyoruz."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: