Sanat, yakın tarihimize ikinci kez ışık tutuyor

İstanbul'a evrensel nitelikte bir modern sanat müzesi kazandırmak amacıyla faaliyet gösteren İstanbul Sanat Müzesi Vakfı, 20. yüzyılın Türkiye'sini çağdaş Türk sanatçılarının penceresinden yansıtan "Modern Türk 2 Özel Koleksiyonlarla 1950- 1970 Dönemi Resim Sanat Sergisi"ni 2- 27 Haziran 2007 tarihlerinde İstanbul Tophane-i Amire'de gerçekleştiriyor. İlki 6 yıl önce gerçekleştirilen Modern Türk Sergisi, bu kez 5 önemli Türk koleksiyoncunun sahip olduğu 250'den fazla ünlü eseri biraraya getirecek.

Reklam
Reklam

Tophane-i Amire'de 2 Haziran'da açılacak sergide, döneme damgasını vurmuş 42 çağdaş Türk ressamının eserleri yer alacak. İstanbul Sanat Müzesi Vakfı tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörlüğü desteğiyle gerçekleştirilen ModernTürk 2'de, eserler soyut, soyutlama ve figüratif olmak üzere üç ana başlıkta toplanıyor.

Nahit Kabakçı, Zeyno - Muhsin Bilge, Lüset - Mustafa Taviloğlu, Fatoş Saka ve Besi Cecan ‘dan oluşan günümüzün önemli 5 özel koleksiyoncusunun sahip bulunduğu eserlerden oluşacak sergide, 250 civarında resim bulunuyor. ModernTürk 2'de resimleri sergilenecek sanatçılar arasında, Nuri İyem'den Abidin Dino'ya, Adnan Çoker'den Fikret Mualla, Zeki Faik İzer, Özdemir Altan ve Bedri Rahmi Eyüboğlu'na kadar birçok ünlü çağdaş Türk ressamı yer alıyor.

Sergi 1 ay açık kalacak

İstanbul Sanat Müzesi Vakfı Başkan Yardımcısı, Türkiye'de ilk ve tek müzecilik yüksek lisans müzecilik programını Yıldız Teknik Üniversitesi'nde açmış öğretim üyesi ve sanatçı Prof. Tomur Atagök, İTÜ öğretim üyesi sanat tarihçi Prof. Dr. Ayla Ödekan ve Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim elemanlarından sanatçı ve müzeci Yusuf Taktak'tan oluşan bir seçici kurul tarafından özel koleksiyonlardan seçilen eserler, Modern Türk 2 Sergisi'nde bir ay boyunca izlenebilecek. Farklı koleksiyonlarda yer alan eserlerin öncelikle koleksiyoncu, sanatçı, sanat tarihçisi, eleştirmeni, yazarı tarafından değerlendirilmesini ve bugüne kadar ortaya konulmuş kesin yargıların sorgulanmasını amaçlayan sergi, değişik tarihlerde yazılmış metinlerin bir belge olarak bir araya getirilmesini de sağlayacak. Sergi, çağdaş sanat müzesi stratejilerinin oluşturulması ve yeni açılan müzelere bir yöntem önerisi sunması boyutunda da, sosyal katmadeğer yaratacak.

Reklam
Reklam

Geçen yıl gerçekleştirilecekti

İSMV, Modern Türk 2 Sergisi'ni, geçen yıl Topkapı Sarayı Müzesi Has Ahırlar'da 26 Eylül'de açmayı planlamıştı. Ancak sergi salonunun Kültür Bakanlığı'nca ücretsiz tahsisinde çıkan sorunlar nedeniyle, sergi ilan edildiği tarihlerde gerçekleştirilememişti. Geçen yıl da, sergi alanı olarak önemli seçeneklerin başında yer alan İstanbul'daki Tophane-i Amire'nin, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörlüğü'nce ücretsiz tahsis edilmesi, serginin yaklaşık 8 ay gecikmeli de olsa gerçekleştirilebilmesini sağlamış oldu.