'Sanatçı olmayan provokatörler'

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Pazar günü Emek Sineması'nın yıkılmasını protesto gösterilerinde polisin orantısız güç kullanıp kullanmadığına ilişkin inceleme başlatıldığını açıkladı.

Pazar günü Emek Sineması'nın yıkımını protesto eden grubun önü Yeşilçam Sokak'ın önünde polis tarafından kesilmiş, ardından biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etmişti. Müdahale sırasında 4 kişi gözaltına alınmıştı.
İstiklal Caddesi'ndeki müdahalede polisin orantısız güç kullandığına ilişkin eleştirilere İçişleri Bakanı Muammer Güler'den ilk açıklama geldi.
Güler, gösterilerde, polisin orantısız güç kullanıp kullanmadığını incelettirdiğini bildirdi.
Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Güler, ''Emek Sineması ile ilgili protestolarda polisin orantısız güç kullandığını düşünüyor musunuz?'' sorusu üzerine şunları söyledi:
''Emek Sineması'nın önündeki gösterilerde maalesef sanatçıların arasına illegal örgütlerin, polisle daha önce çeşitli defalar olaylar çıkartan insanların karıştığını gördük. Birçok sanatçımız bunun farkına vardı, birbirlerine mesaj göndererek oradan ayrıldılar. Bizim sanat ve sanatçıya sonsuz saygımız var. Emek Sineması önünde defalarda protesto eylemleri, basın açıklamaları yapıldı, polisin hiçbir müdahalesi olmadı. Ama bir önceki protestoda Emek Sineması'nın binası işgal edildi, inşaata girildi, orası özel bir mülkiyettir. Polisin mal emniyetini korumak gibi bir sorumluluğu vardır. Son protestoda da polise taş atılmak, bina işgal edilmek, demirler kırılmak istendi, polisimiz buna engel olmak istedi. Yoksa polisin sanatçılara yönelik herhangi bir kastı ve davranışı olamaz. Buna rağmen inceletiyorum olayı. Ben sanatçılarımızın da bu tip protestolarda aralarında illegal unsurların, olay çıkarmak, provokasyon yaratmak için bu tip olayları bahane ederek bu tip platformları kullanarak eylem yapmak isteyenlere de fırsat vermemelerini kendilerinden özellikle istirham ediyorum. Bunu sayın Kültür Bakanımız ile sanatçılarla da görüştüm. Elbette üzüntü verici bir olaydır ama polisimizi bu tip olaylarda orantısız güç kullanmaması konusunda devamlı kendilerini uyarıyor ve eğitimler veriyoruz. Ama o günkü olayda sanatçıların arasında bulunan, kendilerini yakından tanıdığımız, daha önceki olaylardan bildiğimiz kişiler, o topluluğu maalesef kullanmak suretiyle provokatif eylemlerde bulunmak istediler. Binanın işgal edilmesi, kapının demirlerinin kırılması, polisin taşlanması bunlar sanatçıların yapacağı eylemler değildir. Sanatçıların da bunları fark ettiğini biliyoruz.''
Bir gazetecinin, ''Orantısızlık var mıydı?'' sorusuna Güler, ''Önce bir eyleme bakalım. Protestoda orantısızlık var mı yok mu önce onu tartışalım. Eylemde polisin taşlanması, binanın işgal edilesi, özel mülkiyete girilmesi varsa bu yasalsa bunu tartışalım. Buna asla izin vermemiz mümkün değildir. Orantısız güç olup olmadığın da incelettiriyorum. Bir özel mülke zorla girilmek istenmesi, polisin taşlanması, kapı demirlerinin kırılması, bina içinde pankartlar açılması asla bizim göz yumacağımız bir olay değildir. Hiçbir şekilde buna müsaade etmemiz mümkün değildir. Demokratik sınırlar içindeki her türlü protestolara biz şimdiye kadar kendilerini ifade etme çerçevesinde yaklaşıyoruz, herhangi bir müdahalemiz olmuyor, şimdiye kadar da olmamıştır. Ama aralarında bu tür provokatifler varsa onlar da lütfen bunlara dikkat etsinler. Kendilerinden ricam budur'' diye cevap verdi.
Güler, Emek Sineması ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ilgilendiğini belirterek, ''Zaten sinema da yapılıyor. Mahkeme kararı da var bu konuda. Özel bir mülkiyet. Buna rağmen sinema yapılıyor orada. Bunun ötesinde idare ve polis olarak yapacağımız bir şey yok'' dedi.

Güncel haberler

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: