ANTALYA (İHA)- 1. Antalya Resim Festivali'nde sanatın sorunları masaya yatırıldı.
Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği Başkanı Ressam Mehmet Güleryüz, "Türkiye'de Günümüz Sorunları" başlıklı söyleşide, "Türkiye'de resimle uğraşmak bile daha çok yeni iken, resmin iç meselelerini tam anlamıyla tartışamayız" dedi.
1. Antalya Resim Festivali etkinlikleri çerçevesinde Antalya Kültür Merkezi Perge Salonu'nda gerçekleştirilen söyleşide Güleryüz, 'resimde yenilik, geleneksel el sanatlarının sanatla ilişkisi ve günümüz sanatçılarının içinde bulunduğu handikaplar' üzerinde durdu.
Yaklaşık 200 sanatseverin izlediği söyleşide, resimde yeniliği "Bilinenin üzerine koyma" olarak tanımlayan Ressam Mehmet Güleryüz "Bir şeye yeni veya yenilik diyebilmek için eskiyi bilmek gerekir" dedi. "Sanat satranç gibidir. Kuralları vardır ve asla tesadüf olmaz" mantığının sanatçı için önemli bir düstur olduğuna dikkati çeken Güleryüz, Doğu sanatlarında yeniliklerin niçin teşvik edilmediği yönündeki bir soru üzerine, "Doğu'nun bazı sanatları sınırlandırılmış, düşünsel olarak Batı'ya nazaran daha az beslenmiş. Bu durumda sınırları aşarak yenilikler yapmak çok zor hatta imkansız oluyor" dedi.
Geleneksel el sanatları, el sanatları ve sanat üçgeninde gelenekselliğin dışına çıkıldıkça el sanatlarına doğru kayma yaşandığını vurgulayan Ressam Mehmet Güleryüz, günümüz ressamlarının handikaplarını açıklarken "Günümüzde yapamadım diyebilen ressam var mı?" şeklinde konuştu. Enteresan olayları hikaye edenlerin değil, basit olayları hikaye edebilen yazarların usta olduklarına değinen Mehmet Güleryüz, "Bazı ressamlar var ki yıllarca şişe çizmiş. Bazıları yıllarca meyve resmi yapmış. Ama bunların bir kısmının resimlerinde silintiler gördüğümüzde 'ustaya bak' gibi bir yanılsamaya düşebiliriz, 'yapamamış' diyebiliriz. Oysa silmek ve yeniden yapmak o ressamın düşüncesinin her ayrıntısını resme yansıttığını gösteriyor" diye konuştu.