Sanayi Bölgeleri Genel Müdür Vekili Öztürk, Afyonkarahisar'da:-"Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı'nın Çalışmaları Dünyadaörnek Alındı"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Vekili Yaşar Öztürk, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın çalışmalarının dünyada örnek

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Vekili Yaşar Öztürk, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın çalışmalarının dünyada örnek alındığını söyledi.

Öztürk, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Afyonkarahisar'da bakanlığa bağlı Isparta, Afyonkarahisar, Burdur, Konya, Denizli, Antalya'nın il müdürleri ile ilgili kuruluşların katıldığı "İllerin sanayi envanterlerinin güncellenmesi, geliştirilmesi ve bölgesel aktörlerle işbirliği zeminin tartışılması" konulu bir toplantıda, ülke kaynaklarının israfına neden olmadan doğru ve sağlıklı sanayileşmede ilk adımın illerin ekonomik potansiyellerinin belirlenmesi olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

Organize sanayi bölgelerinin yurt içi ve yurt dışı tanıtım ve yatırımcı teminine yönelik olarak bakanlık tarafından bölgelerin bilgi sitesinin altyapı çalışmalarına başlandığını ifade eden Öztürk, şöyle konuştu:

"Bakanlık tarafından yatırım programında yer alan organize sanayi bölgeleri ve küçük sanayi siteleri projelerine düşük faizli ve uzun vadeli kredi desteği veriliyor. Türkiye'de sanayinin gelişmesi amacıyla kullanılan organize sanayi bölgelerinin 1960'lı yılların başından itibaren yatırım ve istihdamın artırılması yoluyla bölgesel kalkınmaya olan etkileri, sanayi politikaların da önemli bir yer tutuyor. Organize sanayi bölgelerine birçok konuda rekabet avantajı sağladı. Organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren sanayici, organize sanayi bölgelerinin dışında olanlara göre daha yüksek performans sergiledi. Türkiye'de 263 adet organize sanayi bölgesine tüzel kişilik kazandırıldı. Bunlardan 6'sı ıslah organize sanayi bölgesi kimliğinde."

-"Bakanlığımızın çalışmaları dünyada örnek alındı"-

Reklam
Reklam

Öztürk, alt yapı inşaatı bakanlığımızın kredi desteğiyle tamamlanan 147 adet organize sanayi bölgesi projesinde 41 bin parselde üretime geçildiğini anlatarak, şunları bildirdi:

"1 milyon kişiye istihdam imkanı sağlanmıştır. 263 adet organize sanayi bölgelerinin tamamı faaliyete geçtiğinde yaklaşık 2 milyon kişiye istihdam sağlanacaktır. 445 adet sanayi bölgesi projesinin tamamlanması ile de yaklaşık 465 bin küçük sanayi esnafımızın daha sağlıklı şartlarda çalışmasına imkan sağlanacaktır. Bakanlığımız 2012 yılı yatırım programı içerisinde 65 adet organize sanayi bölgesi, 43 adet sanayi sitesi projesi yer almakta olup yıl sonuna kadar 13 adet organize sanayi bölgesi ve 4 adet sanayi sitesinin projesi tamamlanarak sanayici ve küçük esnafın hizmetine sunmayı hedeflemekteyiz. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın çalışmaları dünyada örnek alındı. Bu çalışmalar da çeşitli ülkelerden gelen sanayici ve iş adamları tarafından gezildi."

-"Mermerciler Sanayi Bölgesi'nin, 3'te 2'si boş durumda"-

Afyonkarahisar-Ankara karayolu üzerinde bulunan İscehisar ilçesinde mermerciler için yaptırılan organize sanayi bölgesi ile Mermerciler Küçük Sanayi Sitesi'ne çok uzun yıllar emek verildiğini vurgulayan Öztürk, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Ancak Mermerciler Sanayi Bölgesi, 4 yıldan bu yana parsellerin 3'te 2'si boş durumda. Yatırım yapanların sayısının çok az. Yolun kenarında, İscehisar'dan bu yana gördüğüm manzara çok acı. Çok küçük parseller veya çok sağlıksız bir ortam içerisinde sizlerinde bildiği gibi yolun sağı ve solunda imara açılmış ve buralarda maalesef mermer fabrikaları yapılmış, mermer işleme yerleri yapılmış. Neden bunlar organize sanayi bölgesine yönlendirilemez doğrusu bunu merak ediyorum. Buraların meslekle ilgisi olmayan insanlar tarafından doldurulmuş olmasını gördüm. Özellikle mermerciler için yaptırdığımız bir sanayi sitesinde ekmek fırının olması beni çok üzdü. Devletin bugünkü para ile 20 milyon liranın üzerinde yatırım yaptığı bir organize sanayi bölgesinin farklı meslek kolları tarafından işgal edilmesi beni bir yönetici olarak çok üzmüştür."

Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Ahmet Ertürk de organize sanayi bölgelerinin doluluk oranlarının artırılması için çalışmaların yapılması gerektiğini belirtti.

Reklam
Reklam

Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ise Afyonkarahisar'daki teknoloji gelişim merkezi ve kurulması planlanan Teknopark hakkında bilgi verdi.

Muhabir: Ali Kemal Akan / Deniz Açık

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz