Sanayi Esnafının Protestosunda Gerginlik Yaşandı, Ödeme Kolaylığı Sözü Verildi

Gaziantep’te Küçük Sanayi Sitesi ve eski garajlar mevkiindeki oto sanayi esnafı, yeni taşınacakları sanayi sitesindeki...

Gaziantep’te Küçük Sanayi Sitesi ve eski garajlar mevkiindeki oto sanayi esnafı, yeni taşınacakları sanayi sitesindeki iş yerleri için yapacakları ödeme şeklini protesto etmek için Şahinbey Belediyesi’ne yürüdü. Zaman zaman Çevik Kuvvet ekipleriyle esnaflar arasında gergin anlar yaşandı. Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, ödemenin daha uzun vadeye yayılması konusunda çalışma yapacaklarını söyledi.

Kepenkleri kapatan oto sanayi esnafı, Şahinbey Belediyesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Burada protesto gösterisinde bulunan esnaf, zaman zaman güvenliği sağlayan Çevik Kuvvet ekipleriyle karşı karşıya geldi. Gerginliğin yaşandığı belediye önünde, polis de protestocuların içeriye girmesini engellemek için yoğun çaba sarf etti. Şahinbey Belediyesi Kültür Merkezi’nde yapılan görüşmenin ardından, esnaf yeniden protestosunu sürdürdü. Polisle, esnaf arasında yaşanan itişme, diğer esnaflar tarafından da ayrılmaya çalışıldı.

Reklam
Reklam

Yapılan protestonun ardından, Gaziantep Oto Makine ve Sanatkârları Esnaf Odası Başkanı Mustafa Kemal Güneş, esnafı sakinleştirmeye çalıştı. Megafonla, belediyenin önündeki esnafa seslenen Güneş, “Siz davanızda haklısınız. Bu iş yerleri sizindir. Ananızın ak sütü gibi helaldir. Sizin ödeyebileceğiniz şartlarda bu iş yerleri sizin olacak.” dedi. Esnaf, daha sonra belediye önünden ayrıldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu da meclis kararıyla burada hangi meslek gruplarının iş yeri alabileceğinin sınırlarını belirlediklerini ifade etti. Tahmazoğlu, Şimdi yasanın bize vermiş olduğu bazı yetkiler var. Bu tür belediyenin iş yeri yapması durumunda yarısını peşin, yarısını vadeli 2 yıl en fazla yapılabileceği yönünde. Tabi meclis kararımız bu yöndeydi. Esnafımızın da mali durumu malum. Dolayısıyla bu şekildeki bir ödeme planını kendileri -tabi arada bir yanlış anlaşılma da var- ödeyemeyeceklerini ifade ettiler. Biz sabah da esnafımızın içindeydik. Onlarla gittik, sohbet ettik, konuştuk. Talepleri, bunun biraz uzun vadeli yayılması. Yoksa, iş yerinin belediye tarafından yapılmasına, fiyatına, tahsis şekline, ihale şekline herhangi bir itirazları yok. Tek talepleri, mali durumlarının sıkıntılı olmasından kaynaklı. Bunun acaba, daha uzun şartlarda finanse edilebilir mi? Bunun talebindeler.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bunun da haklı bir talep olduğunu kaydeden Tahmazoğlu, kendisinin de bu talepleri sonuna kadar haklı gördüğünü söyledi. Belediye olarak yapabileceklerinin bu olduğuna işaret eden Tahmazoğlu, "Ama bunun dışında Sanayi Bakanlığımız’la, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, Halk Bankası’yla, Esnaf Kefalet Kooperatifi’yle değişik zamanlarda görüşmelerim oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu tür iş yeri alanlara yüzde 3’lük faiz desteği var. Onun dışında Esnaf Kefalet Kooperatifi bir yıla kadar yüzde 4, bir yılın üzerinde olursa yüzde 5 faizli, uzun yıllara yayılan kredileri var. Halk Bankası ile görüştük. Onların da bu tür finansman modelleri var. Biz bu finansman modellerini de devreye sokarak esnafımızı iş yeri sahibi yapmak istiyoruz. Sadece yanlış anlaşılan konu, biz bunu farklı finansman modelleri kullanılmadan, sadece bu şekilde ödenecek zannından kaynaklı. Tabi arada bu işi provoke etmek isteyen arkadaşlar da var maalesef. Ama biz esnafımızın temsilcileriyle de görüştük. Bu konuda yaptığımız çalışmaları, yapabileceklerimizi anlattık. Bu konuda bazı görüşmelerimizin de olacağını ifade etti. İnşallah önümüzdeki günler içerisinde yine gerek bakanlığımızla gerekse diğer kurumlarla görüşmelerimizi devam ettirip, bu ödemenin biraz daha uzun vadeye yayılması konusunda çalışma yapacağımızı ifade ettik.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz