Sanayi Kenti Kocaeli'nin Sektör Ihracat Performansı

Türkiye'de bu yılın mayıs ayında en fazla ihracat yapan üçüncü il olan Kocaeli, ihracatının yüzde 74,6'sını "kimyevi maddeler ve mamulleri"

Türkiye'de bu yılın mayıs ayında en fazla ihracat yapan üçüncü il olan Kocaeli, ihracatının yüzde 74,6'sını "kimyevi maddeler ve mamulleri" ile "taşıt araçları ve yan sanayi" sektörlerinden elde etti. AA muhabirinin Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin kayıtlarından derlediği bilgiye göre, Kocaeli'de, ihracat yapan firmaların geçen ayda sektör bazındaki ihracat performansında, "kimyevi maddeler ve mamulleri" birinci olurken, 2'nci sırayı "taşıt araçları ve yan sanayi" sektörü aldı. Kentte ihracat yapan firmalar, ihracatının yüzde 74,6'sını "kimyevi maddeler ve mamuller" ve 'taşıt araçları ve yan sanayi" sektöründen elde ederken, bu sektörlerden mayıs ayında 859 milyon 661 bin dolar gelir sağlandı. Kimya sektöründe geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 5,2'lik artışla 463 milyon 453 bin dolar ihracat gerçekleştiren Kocaeli, Türkiye'nin 1 milyar 573 milyon 266 bin dolar "kimyevi maddeler ve mamulleri" ihracatının yüzde 29,4'ünü de tek başına karşıladı. Kocaeli bu rakamlarla, Türkiye genelinde söz konusu sektörde İstanbul'un ardından en fazla ihracat yapan 2'nci il oldu. Kentteki "Taşıt araçları ve yan sanayi" sektörü ise mayıs ayındaki 396 milyon 208 bin dolar ihracat değeri ile geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 arttı. Buna göre Kocaeli, Türkiye'nin 1 milyar 846 milyon 15 bin dolarlık mayıs ayı toplam "taşıt araçları ve yan sanayi" ihracatının yüzde 21,5'ini gerçekleştirdi. -Diğer ihracat kalemleri- TİM kayıtlarına göre, Kocaeli'den diğer sektörlerde mayıs ayında yapılan ihracat rakamları ise şöyle: "Elektrik-elektronikte 68 milyon 466 bin dolar, demir ve demir dışı metallerde 57 milyon 64 bin dolar, iklimlendirme sanayisinde 45 milyon 577 bin dolar, çelikte 38 milyon 688 bin dolar, makine ve aksamlarında 34 milyon 769 bin dolar, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamullerinde 11 milyon 997 bin dolar, ağaç mamulleri ve orman ürünlerinde 10 milyon 9 bin dolar, çimento cam, seramik ve toprak ürünlerinde 6 milyon 317 bin dolar."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: