"Sanayi Kentinin Mısır Tedirginliği"

KOCAELİ (AA) - Bu yılın temmuz ayında Mısır'a yapılan ihracatın yüzde 50'sini gerçekleştiren sanayi kenti Kocaeli, ülkede demokrasiye ara verilmesini kaygıyla izliyor.

KOCAELİ Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mısır başta olmak üzere Türkiye'nin komşu ülkelerinde yaşanan siyasi krizlerin, hem Türkiye'yi hem de Kocaeli'yi olumsuz etkilediğini söyledi. Kocaeli'nin kimya sektöründe Mısır'a önemli ihracat yaptığına dikkati çeken Zeytinoğlu, "İhracat, birebir bölgeyi önemli miktarda etkilemese dahi orada demokrasiye ara verilmiş olmasını kaygıyla izliyoruz" diye konuştu. Zeytinoğlu, Türkiye'nin Mısır'a ciddi yatırımları olduğuna değinerek, bölgenin bir an önce demokrasiye kavuşmasını ve istikrarlı bir iktidarın yönetime geçmesini arzuladıklarını anlattı. Avrupa'daki ekonomik durgunluk nedeniyle Türk iş adamlarının Orta Doğu'ya yönediğini anlatan Zeytinoğlu, son dönemde de Türkiye'nin güneyindeki komşularında çeşitli sıkıntılar yaşandığını belirtti. Zeytinoğlu, Türkiye'nin bulunduğu coğrafyanın zor bir bölge olduğuna dikkati çekerek, şunları ifade etti: "6-7 aydır ihracatımız yavaşlıyor. Bunun faturası da cari açık olarak, başka şekilde karşımıza çıkıyor. Mısır, Arap ülkerlerine geçiş açısından önemli, Afrika'ya giriş açısından bizim için bir köprü. Mısır'a karayolu bağlantımız yok. Mersin'den gemiyle çıktığımız zaman sanki Suriye'ye gidiyormuşuz gibi nakliye dezavantajımız da olmayan bir ülke. Bizim açımızdan sadece Mısır olarak düşünmememiz lazım. Afrika ve Arap ülkeleri olarak baktığımızda çok büyük bir coğrafya."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: