Sanayi Kentinin Tarihi Camileri Zamana Direniyor

KOCAELİ (AA) - Kocaeli'de Osmanlı döneminde inşa edilen görkemli camiler, deprem ve yangınlara rağmen bugünlere kadar ulaşmayı başardı.

Kanuni dönemine ait, küllerinden yeniden doğan cami Halk arasında Fevziye Camisi olarak bilinen Mehmet Bey Camisi, Mimar Sinan tarafından 1571 yılında, Kanuni Sultan Süleyman'ın döneminde yaptırılarak hizmete girdi. Çok sayıda yangın ve depremde büyük hasar gören cami, yenilenerek tekrar ibadete açıldı. Fevziye Camisi, 1757 yılında çıkan bir yangında tamamen kullanılamaz hale geldi, kısa zaman sonra tekrar yaptırıldı. İbadete açıldıktan kısa süre sonra tekrar yanan ve büyük hasar oluşan cami, Kaptan-ı Derya Ahmet Fevzi Paşa tarafından yeniden inşa ettirilerek, 1836 yılında Osmanlı Padişahı Sultan 2. Mahmud tarafından ibadete açıldı. 1894 yılında meydana gelen depremde büyük zarar görmesi üzerine cami Sultan 2. Abdülhamid'in emriyle tamamen yıkılarak, taş ve tuğlalarla yeniden inşa edildi. Caminin zamanla zarar gören duvarları, 1915 yılında sökülerek sıva ve badana yapılıp tavan, merdiven ve çerçeveleri yenilendi. 1967'de Adapazarı depreminde yıkılarak yeniden inşa edilen caminin minaresi, 17 Ağustos 1999'daki Marmara depreminde ikinci kez yıkıldı. Fevziye Camisi, 2002 yılında restore edilerek, aslına uygun mimarisiyle ibadete açıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: