Sanayi Tesislerine Çevre Ödülü

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği, geçen yıl ilkini Bursa’da hayata geçirdiği çevreci tesisleri ödüllendirme projesini Türkiye...

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği, geçen yıl ilkini Bursa’da hayata geçirdiği çevreci tesisleri ödüllendirme projesini Türkiye geneline yaydı. Birliğe üye belediyelerin sınırları içinde çevreye saygılı üretim yapan 36 tesis ödüllerini Birlik Başkanı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın elinden aldı.

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin geçtiğimiz yıl pilot uygulamasını Bursa’da yaptığı çevreci tesis ödülleri töreni İstanbul The Four Seasons Bosphorus Hotel’de yapıldı. Sunuculuğunu tiyatro sanatçısı Toprak Sergen’in yaptığı törene Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, birliğe üye belediye başkanları, meclis üyeleri ve ödüle layık görülen firma temsilcileri katıldı.

Reklam
Reklam

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ödül töreninin açılında yaptığı konuşmada ‘sağlıklı kent’ olgusuna vurgu yaptı. Birliğin; Dünya Sağlık Örgütü’nün 1987’de başlattığı ve 5 kıtada yürüyen küresel sağlıklı şehirler projesinin Türkiye’de gelişebilmesi, benimsenmesi ve uygulanabilmesi amacıyla kurulduğunu ifade eden Başkan Altepe, “Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa’nın hemen her yerinden belediyeler ve ulusal ağlarla eşgüdüm içerisinde çalışan birliğimizin başlıca amacı yerel yönetimlerin gündemine sağlığı yerleştirmektir. Çünkü insan sağlığı sadece medikal hizmetlerle ilişkili değildir. İnsan sağlığı en başta insanların yaşadığı ortam, sosyoekonomik koşulları ve yaşam tarzları ile şekillenir. Tüm bunlar da başta yerel yönetimler olmak üzere bir şehrin sağlığını etkileyebilecek tüm sektörlerin sorumlu olduğu alanlardır. Bu yüzden de şehirlerin asıl doktorları belediye başkanlarıdır” dedi.

Sağlıklı kentler hareketi içerisinde tüm dünyadan diğer belediyelerle birlikte kabul ettikleri Sağlıklı Kentler 2003 Belfast deklarasyonu, 2005 Bursa deklarasyonu ve 2008 Zagreb deklarasyonunun yaptıkları çalışmalara yön verdiğini ifade eden Başkan Altepe, “Geçtiğimiz aylarda Dünya Sağlık Örgütü tarafından sunulan Birleşmiş Milletlere üye devletler tarafından kabul edilen Avrupa’nın yeni sağlık politika çerçevesi “Sağlık 2020” belgesinde de sağlık temel bir sosyal kaynak ve servet olarak tanımlanmıştır. Hiç şüphesiz ki sağlıklı bir toplum değerli bir kaynaktır ve ekonomik ve sosyal kalkınmanın şartlarından birisidir. Yine “Sağlık 2020” belgesinde sağlık performansı ile ekonomik performansın birbiriyle direkt olarak ilişkili olduğu dünya sağlık örgütüne üye olan tüm devletler tarafından kabul edilmiştir. Tüm bu deklarasyonlar, araştırmalar ve çalışmalar sağlığın geliştirilmesi için ortaklıklar kurarak çalışmamız gerektiğini ortaya koyuyor. Bugün burada çevreye duyarlı çok sayıda sanayi tesisi ile birlikte olmak bu anlamda gurur ve cesaret verici. Çünkü çevreye duyarlı sanayi tesislerimiz ve organize sanayi bölgelerimiz insan sağlığını iyileştirmek için yürüdüğümüz yolda yalnız olmadığımızı bize gösteriyor. Bu yüzden bugün burada sağlığın geliştirilmesine büyük önem veren tesislerimize ve organize sanayi bölgelerimize tüm vatandaşlarımız adına şükranlarımızı gösterebilmek, çevreye duyarlı tesisleri Türkiye’ye duyurmak ve Sağlıklı Kentler Birliği olarak bunu teşvik ettiğimizi göstermek için çevreci tesis ödül töreninde bir arada bulunuyoruz” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Başkan Altepe, ilkini çevreci tesis ödüllerinin ilkini 2 Mayıs 2012 tarihinde Bursa’da yaptıklarını ve dört sanayi tesisi ile 3 organize sanayi bölgesinin ödüllendirildiğini hatırlatarak, bugün ödüle layık görülen 36 çevreci tesisi hassasiyetleri dolayısıyla tebrik etti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da Bursa’nın doğasını, yeşilini kurulacak çalışmaları hayata geçirmesi nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’yi kutlayarak başladığı konuşmasında çevre konusunda Türkiye’nin dezavantajlarını anlattı. Kuzey Batı Avrupa’da gördükleri fabrika bahçelerinin çiçek bahçesi görüntüsü, katı atıkların titizlikle elemine edilmesi ve enerji verimliliği gibi konuların takdire değer olduğunu ifade eden Bakan Bayraktar, “Bizim haklı taraflarımız var. Avrupa ile bütünleşme sürecinde çeşitli gizli organizasyonlarla diyelim matbaa 250 - 300 yıl sonra geldi. Bu sanayileşmede en büyük kaybımız. Avrupa sanayileşmeye 19. Yüzyılda başladı ve 1965 -1970’lerde tepe noktaya ulaştı. Şimdi biz bu konuda önemli bir adım attık. İhracatımız yüzde 90’ı sanayi ürünü. Kaliteyi yakalama bakımından da önemli bir yol aldık ve ihracatın büyük bölümünü Avrupa ülkelerine yapıyoruz. Ancak şimdi Avrupa diyor ki ‘çevre bakımından Birleşmiş Milletler kararlarına uyacaksın, Avrupa’nın çevreci duyarlılığına uyacaksınız’. Ama dünyadaki büyük devletler Çin, Hindistan ve Amerika bunlara tam uymadığı için Türkiye’nin zorlukları var ama bu zorluklara rağmen biz yolumuza devam edeceğiz” dedi.

Reklam
Reklam

Sağlıklı bir şehirde yaşama hakkı ve imkanlarını korumak adına bakanlık olarak önemli çalışmaları hayata geçirdiklerini ifade eden Bakan Bayraktar, “Çevre kalitesinden taviz vermemeye çalışıyoruz. Yeni stratejiler geliştirmeye gayret ediyoruz. Bu doğrultuda 81 ilde 161 hava kalitesi ölçüm istasyonu ile hava kalitesini online izliyoruz. Deniz kirliliğini tespit gayesiyle 2002 yılında 26 olan ölçüm istasyonu sayısını 208’e çıkardık. Mavi bayraklı plaj sayımız 355’e çıktı. Limanlarda daha önce gemilerden atık toplanmıyordu bugün belediyelerimiz birlikte toplamaya çalışıyoruz. Bunun yanında afet riski olan binaların dönüşümü noktasında önemli çalışmaları hayata geçiriyoruz. 20 milyondan fazla konutun 14 milyonunu elden geçiriyoruz ve riskli görülen 6,5 milyon binanın dönüşümü 20 yılda sağlanmış olacak. Bu proje vatandaş eksenli yürüyecek ana partner ise belediyeler olacak. Kentsel dönüşüm noktasında biraz ileri adım atmamız lazım. Bu amaçla çevreye duyarlı belediyelerimize daha fazla destek olacağız. Gerek maddi gerekse hibe yardımlarla, kredilerle bu belediyeleri nasıl daha öne çıkarırız bunların üzerinde çalışıyoruz” dedi.

Reklam
Reklam

Bakan Bayraktar, konuşmasının sonunda çevreye duyarlı üretim yapan ve çevre ödülüne layık görülen 36 firmayı kutladı.

Sağlıklı Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi ve Bursa Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Erdem Saker de İkinci Dünya Savaşı sonrası yaşanan sanayi hamlesine paralel olarak yaşanan çevre sorunlarından örnekler vererek, bu sorunların çözümüne yönelik olarak bugüne kadar atılan adımlar hakkında bilgi verdi.

Törenin sonunda Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, günün anısına Bakan Bayraktar’a el yapımı kılıç hediye etti. Daha sonra ise çevreye duyarlı üretim yapan firmaların temsilcileri ödüllerini Başkan Altepe ve Bakan Bayraktar’ın elinden aldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: