Sanayi üretimi yüzde 5.4 arttı

ANKARA/İSTANBUL (İHA) - Eylül ayında sanayi üretimi beklentilerin altında yüzde 5.4 artış gösterdi. Piyasada beklenti artışın yüzde 9.0 seviyesinde olacağı yönündeydi. Geçen yılın aynı ayında ise artış yüzde 10.7 olmuştu. Böylece sanayi üretimi bu yıl aylık bazda en düşük artışını gerçekleştirmiş oldu.

Devlet İstatistik Enstitüsü'nden (DİE) yapılan açıklamaya göre, aynı ayda imalat sanayi üretimi yüzde 5.1, madencilik üretimi yüzde 5.1 ve elektrik, Gaz ve Su sektörü üretimi ise yüzde 8.5 arttı. Geçen yıl aynı ayda imalat sanayi üretimi yüzde 10.1, madencilik üretimi yüzde 21.2, Elektrik, gaz ve su sektörü üretimi yüzde 11.6 artmıştı.
Ocak-Eylül döneminde ise sanayi üretimi yüzde 11.7 artış gösterdi. Geçen yılın aynı döneminde artış yüzde 7.5 olmuştu. Aynı dönemde imalat sanayi üretimi yüzde 12.6, madencilik üretimi yüzde 1.3 ve elektrik, Gaz ve Su sektörü üretimi ise yüzde 7.1 arttı. Geçen yıl aynı dönemde imalat sanayi üretimi yüzde 8.0, Elektrik, gaz
ve su sektörü üretimi yüzde 8.4 artmış, madencilik üretimi ise yüzde 6.4 azalmıştı.

Reklam
Reklam

Eco Yatırım, sanayi üretiminin beklentilerin altında gelmesini yorumlarken artan enerji maliyetlerine bağlı olarak imalat sanayi üretiminde gözlenen yavaşlamanın ekonomik büyümenin temel göstergelerinden biri olan üretim rakamının piyasa beklentilerin altında kalmasına neden olduğunu bildirdi. Eco Yatırım'ın Sanayi Üretimi Analiz Raporu'nda, "Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.4 artış gerçekleştiren sanayi üretim endeksi, madencilik sanayiinde gözlenen gerilemenin imalat sektöründeki olumsuz etkiyi güçlendirmesi ile birlikte hız kesti. Yılın en düşük aylık artışını kaydeden sanayi üretimi, büro ve mobilya imalatındaki artışa rağmen petrol ürünleri ve elektrikli makine cihazı imalatındaki düşüşe bağlı olarak geriledi.

Petrol fiyatlarındaki artışın kısa vadeli belirsizlikleri artırması nedeniyle üretim artışının azaldığını gözlemliyoruz. Ayrıca, emtia fiyatlarındaki yükseliş girdi maliyetlerinin artmasına neden olurken azalan verimlilik artışı dış şokların etkisini artırmaktadır. Üretimdeki artış oranının 2004 yılının Mayıs ayından bu yana düşüş eğilimini sürdürdüğünü gözlemliyoruz. Nitekim, yaz aylarında oynaklığın arttığı petrol fiyatları ve yurt dışı faiz oranlarındaki yükseliş global talebi olumsuz etkilerken ihracatçı firmaların üretimlerini kısmasına neden olmaktadır. Özellikle, ihracatın büyük bir kısmının tüketici harcamalarının gerilediği Euro Bölgesi'ne olması
üretim artışı üzerinde olumsuz etki oluşturmaktadır" denildi.

Reklam
Reklam

Raporda, Ekim ayında, petrol fiyatlarının 56 dolar seviyesine yükselerek rekor düzeye ulaşmasının ve buna bağlı olarak yurt dışı talebin düşüş eğilimini korumasının sanayi üretim artışını sınırlandırabileceği ancak AB'ye giriş sürecinde belirsizliklerin ortadan kalkması ve enerji maliyetlerindeki geçici etkinin kaybolması ile birlikte üretimin yılın son iki ayında toparlanmasının beklenildiği ifade edildi.