"sanayi Yerinde Sayarken, Tarım Yüzde 2.7 Büyüdü"

- Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, hayvansal üretimdeki artışın tarımda büyümeyi tetiklediğini bildirerek, "Sanayi yerinde sayarken,

- Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, hayvansal üretimdeki artışın tarımda büyümeyi tetiklediğini bildirerek, "Sanayi yerinde sayarken, tarımda yüzde 2.3 olan ortalama büyümenin de üzerinde yüzde 2.7 büyüme sağlanması, ekonomiye önemli bir katkıdır" dedi.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar 2015 yılı ilk çeyrek büyüme verilerini değerlendiren yazılı açıklamada, 2014 yılında yüzde 1.9 gerileyen tarımda, geçen yılın son çeyreğinde başlayan büyümenin bu yıl ilk üç ayında da sürdüğüne dikkat çekti.

Reklam
Reklam

2014'ün ilk çeyreğinde yüzde 3.5 büyüdükten sonra, ikinci çeyrekte yüzde 2.6, üçüncü çeyrekte yüzde 4.9 küçülen tarımın, son çeyrekte yüzde 1.4, bu yılın ilk çeyreğinde ise yüzde 2.7 büyüdüğünü anımsatan Bayraktar, 2015 yılının ilk çeyreğinde ise, Türkiye ekonomisinin yüzde 2.3, hizmetlerde yüzde 4.1 büyüdüğünü, sanayi sektörünün ise yüzde sıfır ile yerinde saydığını vurguladı.

"İlk üç ayda tarımın toplam hasıla içindeki payı arttı"

Bayraktar, 2014 yılının ilk üç ayında 14.9 milyar liralık cari gayri safi yurtiçi hasılanın 2015 yılının Ocak-Mart döneminde 17.5 milyar liraya yaklaştığını, tarımın toplam hasıla içindeki payının ilk üç ay için yüzde 3.6'dan yüzde 3.9'a yükseldiğini vurguladı.

"Sanayi yerinde sayarken, tarım ortalamanın üzerinde büyüdü"

Sanayi yerinde sayarken tarımın yüzde 2.3 olan ortalama büyümenin de üzerinde büyüme sağlamasının ekonomiye önemli bir katkı olduğunu bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:

"Tarımdaki büyüme anlamlıdır; her türlü zorluğa karşın, gecesini gündüzüne katarak çalışan çiftçimiz, tarımda büyümeyi gerçekleşmiştir. Yağışların iyi gitmesi, bitkisel üretimde artışa neden oldu. Kışlık sebzelerin üretiminde genel olarak bir artış görüldü. Hayvansal üretimdeki büyüme sürüyor. İlk üç ayda üretim, kırmızı ette yüzde 13.8, tavuk etinde yüzde 9.0, yumurtada yüzde 3.9, sanayiye aktarılan inek sütünde yüzde 1.6 arttı. Bütün bunlar tarımda büyümeyi olanaklı kılıyor."

Reklam
Reklam

(Fotoğraflı)

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: