Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, Ramazan ayında gıda fiyatlarında artış olmayacağını belirtti. Kopuz, anılan ayda kimi ürünlerin fiyatlarının gerileyeceğini de ifade etti.
TGDF Başkanı Kopuz, basın toplantısı ile Ramazan ayının gıda fiyatlarına ve kumanya piyasasına etkilerini değerlendirdi.
Toplantıda mübarek ayda fiyat oynamalarına karşı her önlemin alınacağına işaret eden Kopuz, bu dilimde gıda ürünlerinin temininde ve piyaza arzında sorun görülmeyeceğini dile getirdi.
Her Ramazan ayında gıda ürünlerine zammın ele alındığından yakınan Kopuz, "Bizler, TGDF üyeleri olarak dünya hammadde fiyatlarında görülen artışa rağmen gıda ve içecek ürünlerinde fiyat artışı uygulamadık." dedi.
Ramazan’dan evvel fiyaların normal seviyelerde olduğunu vurgulayan Şemsi Kopuz, iklim şartları ve rekoltede dalgalanmalar meydana gelmediği müddetçe bu eğilimin devam edeceğini aktardı.
Haziran ayında mayıs ayına göre en önemli fiyat gerilemeleri yüzde 3,42 ile gıda ve alkolsüz içeceklerde. Tereyağı, tavuk ve sütte yüzde 2'ye varan bir indirim görülürken; domates, kabak, taze fasulye, patlıcan ve patates gibi ürünlerde bu oran yüzde 8 ila 47 aralığında. Türkiye Gıda ve İçecek Dernekleri Federasyonu Başkanı Kopuz, kırmızı ette de fiyatların dengeye oturduğunu; arz kaynaklı artışların sorun olmadığını savundu.
KUMANYA PİYASASI 3,5-4 MİLYAR LİRAYI BULUYOR
Şemsi Kopuz, Ramazan ayında yüz binlerce gıda kumanyasının kullanıma sunulduğunu bildirdi. Kumanya piyasasında bu sene ticaretin 3,5-4 milyar lirayı bulacağını duyurdu.
Her bütçeye uygun kumanyaların bulunduğundan söz eden Kopuz, tüketiciye de şu uyarılarda bulundu:
"Merdiven altı olarak tabir edilen, açıkta satılan ve nerede üretildiği belli olmayan, üretimine onay verilmeyen ürünler satın alınmamalı. Gıda günveliğini tehdit eden bu durumun önüne ancak bilinçli tercihlerle geçilebilir. Ambalajlı olan, gıda güvenliği kriterleri ile üretilen, Tarım Bakanlığı onaylı ürünlerin alınması hem kayıt dışılığın önüne geçilmesi hem de toplum sıhhati adına yararlıdır."
“SPEKÜLATÖRLERİNİN ENSESİNDE OLACAĞIZ”
Toplantıda gazetecilerin “Ramazan ayında uygulanacak fahiş fiyatlara karşı ne gibi önlemler alınacak?” sorusuna ise Kopuz, şu karşılığı verdi:
“Ramazan ayında spekülatif eylemler oluyor. Burada istismarcı tacirler devreye giriyor. Ama biz TGDF olarak 23 derneğimizle zam yapmadan, karları indirerek uygun fiyatlardan ürünler satma niyetindeyiz. Şu aralar nohut ve fasulye gibi bakliyatta bir artış var. Bu, tarımsal yeterlilikle ilgili olabilir. Yine çarşıda kimi ürünlerde artışlar görülebilir. Ama biz, spekülasyon yapanların enselerinde olacağız. Çünkü Ramazan ayında tüketim her ne olursa olsun gölgelenmemeli.”
“TREND HEDİYE ÇEKLERİNE DÖNÜYOR”
“Kumanya piyasası ve hediye çeklerinde durum ne?” sorusunu da Şemsi Kopuz, şöyle cevapladı:
“Kumanya, hakikaten güzel bir kültür, büyüyen bir piyasa. Anadolu’da daha çok kumanya tercih ediliyor. Buna mukabil büyük şehirlerde sanayici ve hayırseverler hediye çekleri veriyor. Burada da piyasa büyüyor. Kumanya ve hediye çekleri, sosyal bir paylaşımdır. Biz, ekonomik kumanya ve hediye çeklerinin büyüyeceğini görüyoruz. Ama trend hediye çekine dönüyor. “
“GDO’LU ÜRÜNLERDE AB KRİTERLERİ TEMEL ALINMALI”
Basının GDO’lu ürünlere dair soruları üzerine TGDF Başkanı Kopuz, şunları kaydetti:
“Malum, Green Peace’in açıklamaları var, ‘TGFD; GDO ile ilgili müracaatlarını geri çekti diye’. Bizim, GDO ile ilgili 29 adet gen müracaatımız oldu. Bu müracaatları çekmedik, ardındayız.
Öte yandan bizler, oyunu kurallarına göre oynarız. Lakin taleplerimizi de ortaya koyarız. Federasyon olarak GDO ile ilgili Avrupa Birliği (AB) kararlarına uygunluktan yanayız. Daha evvel GDO’da sorun yoktu. Ama iktidar kamuoyundan gelen taleplerin ardından GDO için Biyo Güvenlik Yasası çıkardı, Biyo Güvenlik Kurulu’nu devreye aldı. GDO’lu ürün ürettirmemeyi taahhüt etti.
İktidar, bu konuda TGDF’den de görüş talep etti. Biz, burada AB değerlerinin temel alınması temennisinde bulunduk. AB’de binde 9 eşik değeri uygulanıyor. Bu, Türkiye’de binde sıfır. Yani sıfır çektik. Yani tahlillerde GDO çıkmış. Bu nerede olmuş? Havaalanında mı, kara yolunda mı, nakliyede mi olmuş? Ne imiş, binde 1 GDO varmış. Böyle giderse şike davasında olduğu gibi gıda sanayicileri tek tek hapse girecek.
Burada diliyoruz siyasi iktidar AB ülkelerinin kararlarına göre uygulamalarda bulunsun.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz