Sanayiciden "İzmir'i cezalandırmayın" raporu

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB), toplam vergi gelirlerine yüzde 9 katkısı olan İzmir'in, bütçe harcamalarından ve kamu yatırımlarından yüzde 2 pay aldığını belirledi.

İzmirlilerin düşük belediye bütçelerine mahkum edildiği yakınmasında bulunan İAOSB, İzmir'den birinci AKP iktidarı döneminde esirgenen kamusal kaynakların yeni dönemde telafisini istedi.

İAOSB'nin iktisatçı Mustafa Sönmez'in katkılarıyla hazırladığı "İzmir'de İşsizlik-Büyüme Sorunları ve Beklentiler" başlıklı raporunda, "İzmir, bir önceki iktidar döneminde, kendisinden esirgenen ama hakkı olduğuna inandığı kaynakların yeni dönemde serbest bırakılmasını, daha yüksek büyüme, istihdam, katma değer ve refah yaratmasına imkan tanıyacak kamu harcama ve yatırımlarından hakkının teslim edilmesini, hiç olmasa yeni dönemde, yeni hükümetten beklemektedir" denildi.

Reklam
Reklam

-KAHRAMANMARAŞ İZMİR'İ GEÇTİ-
Raporda, özetle şu bulgulara yer verildi:

-2002-2006 döneminde teşvikli yatırımların illere göre dağılımını gösteren veriler, yatırımların, daha önceki yıllarda olduğu gibi, ağırlıkla İstanbul ve çevresine toplandığını, Antalya ve Muğla'da turizm yatırımlarının hızlandığını, sanayi yatırımlarının da İstanbul'dan sonra Tekirdağ, Bursa ve Gaziantep-Kahramanmaraş aksına kaydığını gösteriyor. Söz konusu 5 yıllık döneme bakıldığında, İzmir'in, toplam teşvikli yatırımlardan yüzde 5,1 pay alarak 6'ncı sırada yer aldığı görülüyor.

-İzmir'de 2002-2007 (6 ay) dönemini kapsayan 5,5 yılın toplamındaki yatırımların yüzde 44'ü imalat sanayiine yapıldı. Ancak, İzmir'e yapılan imalat sanayi yatırımları, son 5,5 yılın toplam Türkiye imalat sanayi yatırımlarının yüzde 3,5'unu oluşturdu. İstanbul, Gaziantep, Bursa, Tekirdağ, Kocaeli, Kahramanmaraş, sanayi yatırımı çekmede İzmir'i geride bıraktı.

-İZMİR VERİYOR, ALAMIYOR-

-2006 yılında merkezi bütçe gelirleri içinde İzmir, yüzde 8,64'lük payıyla ilk 5 arasına girdi.

Reklam
Reklam

-2006 bütçesine 14,8 milyar YTL ‘yi aşkın vergi ve vergi dışı gelir sağlayan İzmir, İstanbul, Ankara ve Kocaeli'den sonra bütçeye en büyük katkıyı yapan il oldu. Bütçeye yaptığı yüzde 8,6'lık katkıya karşılık İzmir'in 2006 bütçe harcamalarından aldığı pay yüzde 1.96'da kaldı. İzmir'in kamu bütçesine katkıları, bütçeden harcadıklarının yüzde 430'unu buldu.

-100 bin kişiye düşen hasta yatağı 2005 yılında 305 olarak saptanan İzmir, bu sıralamada 16'ncı oldu ve Sivas, Erzurum, Artvin gibi illerin gerisinde yer aldı.

-İzmir, öğretmen başına düşen öğrenci açısından 81 il arasında 46'ncı sırada yeraldı ve Türkiye ortalamasını aşamadı. 2006 verilerine göre ilköğretimde İzmir'de her 24 öğrenciye bir öğretmen düşerken, ortaöğretimde bu sayı 17 öğrenci, meslek okullarında 15 öğrenci olarak saptandı.

-Bütçeye yaptığı yüzde 8,6'lık katkıya karşılık 2006 bütçe harcamalarından yüzde 1,96 pay alan İzmir, Türkiye'nin toplam kamu yatırım stokundan da düşük paylar aldı.

-2006 sonu itibariyle İzmir'in henüz yüzde 46'sı da tamamlanmamış olan kamu yatırım proje stoku bedeli 4,5 milyar YTL dolayında bulunuyor ve İzmir Türkiye toplamında yüzde 2'lik payıyla 6'ncı sırada.

Reklam
Reklam

-KİŞİ BAŞINA HARCAMA ANKARA'DA 91, İZMİR'DE 48 YTL-
-Mahalli idarelerin 2006 yılı gelir-gider verileri incelendiğinde, iktidar partilerinden olan 4 büyükşehir belediyesinin gelirlerinin, nüfusa göre, İzmir'den hep yüksek olduğu ve buna bağlı olarak da açık verme pahasına harcama yaptıkları görüldü. Özellikle Ankara ve Kocaeli mahalli idarelerinin bütçe açıkları dikkat çekti. Kocaeli yerel yönetimleri kişi başına 71 liralık gelirlerine karşılık 2006'da kişi başına 106 liralık harcama yaparlarken bu oran Ankara'da kişi başına 88 YTL gelire karşılık 91 YTL harcama oldu. İzmir ise kişi başına 53 YTL'lik gelire karşılık 48 YTL harcama yapmış ve mahalli idareler bütçesi 187 milyon YTL fazla veren birinci il oldu.

-TOKİ'nin 732 projesinin bedeli 16 milyar 732 milyon YTL'ye ulaşırken, İzmir'e 20 proje ve bedel olarak 982 milyon YTL'lik pay düştü. Bu, toplam TOKİ yatırımlarının yüzde 6'sına yaklaştı. TOKİ, yatırımlarının yüzde 49'unun İstanbul'da yoğunlaştığı, özellikle prestij konut yatırımlarında İstanbul'un ağırlık taşıdığı dikkati çekti. Ankara ise 83 proje ile TOKİ yatırımlarından 1,5 milyar YTL'ye yakın bir pay (yüzde 9) alarak İzmir'i çok gerilerde bıraktı.

Reklam
Reklam

ANKA