Sanayicilere '2013 Için Tedbirli Olun' Uyarısı

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Erkut Yücaoğlu, sanayicileri 2013...

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Erkut Yücaoğlu, sanayicileri 2013 için tedbirli omaya davet etti. Yücaoğlu, ekonomide kamu harcamalarına dikkat edilmesi, yapısal tedbirlere duyarlı olunması gerektiğini de vurguladı.

TÜSİAD YİK toplantısı TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in katılımı ile başladı. Derneğe üye sanayicilerin de bir araya geldiği toplantının açılışında konuşan derneğin YİK Başkanı Erkut Yücaoğlu, dünya ve Türkiye ekonomisini değerlendirdi. Avrupa Merkez Bankası'nın borç yükü olan ülkelerin tahvillerini alacağını açıklamasının ardından Euro'nun değerlendiğine, faizlerin gerilediğine işaret eden Erkut Yücaoğlu, "Ancak yine de bu adım Euro Bölgesi'nde kalıcı sorunlara çare üretmiyor. Euro şu an kurtarılsa da kimi Avrupa ülkelerinin borç yükü ortada duruyor." dedi.

Reklam
Reklam

ABD'de öngörülen büyümenin elde edilemediğini vurgulayan Yücaoğlu, ülkelerin bunalımdan kurtulmalarının, anlamlı bir büyümeye dönmelerinin 2-3 sene alacağını ifade etti. Bu anlamda 2013'ün 2012'den zayıf göründüğünü dile getirdi. Dünyada dolanan kara bulutlara bağlı olarak Türkiye'nin yumuşak iniş yaptığını anlatan Yücaoğlu, şöyle devam etti:

2011 ilk 6 ayda yüzde 11 büyüyen Türkiye, bu sene yüde 3 büyüdü. Şu an iç tüketim iç tüketim ve özel sektör yatırımları geriliyor. Büyüme ihracattan geliyor. Bu rekabet gücünün arttığını ortaya koyuyor. Öte yandan 2012'de büyüme yüzde 4 tahminlerinin altında kalabilir. Cari açık ve bütçe açığı adına da olumlu haberler gelmeyebilir. Türkiye, yeni bölgelere ve ülkelere de ihracat yapıyor. Dünya Ekonomi Forumu rekabet gücünde ülkemizi 59. sıradan 43. sıraya getirdi. Bu memnun edici ama rekabet gücünde bihassa eğitimde geri kaldık. Bu nedenle öğretimin her kademesinde eğitim seviyesini artırmalıyız. En önemlisi kamu harcamlarına dikkat etmeli, cari açığın gerilemesi adına yapısal tedbirlere önemli eğilmeliyiz. Sanayiciler de yapısal tedbireler duyarlı olmalı, 2013'e tedbirli girmeli."

Reklam
Reklam

Siyasi gelişmelere de değinen Ektut Yücaoğlu, "Şu an toplumun en tedirgin olduğu konu terör olaylarının artışıdır. Onlarca güvenlik görevlisi hayatından oldu. Dileğimiz, bu acıların son bulması, terörle mücadele devam ederken toplumsal huzur adına adımlar atılmasıdır. Çünkü kışkırtma, şiddet ve çatışma halleri, dışarıda olup da sınırımıza uzanan olaylar, Kürt sorununun iç dinamiklerini olumsuz etkiliyor." ifadelerini kullandı.

Yeni Anayasa'da iç sorunlara çare olacağını savunan Erkut Yücaoğlu, "Bu temel metinde siyasi taleplerin meşru arenada tartışılmasına imkan tanınmalıdır. En geniş ifade özgürlüğü ile sorunların aşılması mümkün kılınmalıdır. Türkiye'nin gelişmiş ülkeler arasında yerini alması için demokratik olmalıyız. AB'nin ilkeleri bizim anayasamız için referanstır. Artık kuvvetler ayrılığının olduğu, özgürlüğün önünün açıldığı yasalar zincirine kavuşmalıyız." temennilerinde bulundu.

Yücaoğlu, TÜSİAD'ın 40 seneyi aşan tarihi, kurumsal kimliği ve birikimi ile yeni Anayasa yapımında TBMM'nin yanında olacağını açıkladı. Son olarak Suriye sorununa temas eden Yücaoğlu, ülkede şiddet ve katliamların vuku bulduğundan dert yandı. Dış siyasette risk ortamının Suriye odaklı olduğunu belirten Yücaoğlu, şunları dile getirdi:

Reklam
Reklam

"Suriye'de şiddet ve katliamın yönlendirdiği tepkiler; İran ve Irak yönetimleri ile gerilimler dış siyasette söylemlerimizi etkiliyor. Burada bize göre en akıllı ve erdemli duruş Suriye'de artan iç savaşın, bölgede mezhep savaşının dışında kalmaktır. Birleşmiş Milletler, ABD ve AB, Türkiye'yi Suriye konusunda yalnız bıraktı. Çin ve Rusya mali müeyyidelere bile karşı. AB'de Fransa dışında konuyu masaya getiren yok. Tabii bu Suriye gerilimi Türkiye'de ekonomik kayıplar da yaratıyor. Güneydoğu Anadolu'nun ekonomisi olaylardan menfi etkilendi. Türkiye'nin insani yardımlara devam edeceği bir hakikat. Sınır güvenliği ve genişleyen terör odaklarına karşı da tedbirli olacaktır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: