Sanayiciye Türk Eximbank Destek Programları Anlatıldı

 Türk Eximbank tarafından ihracatçılara sağlanan kredi, sigorta ve garanti destek programları hakkında iş adamlarına bilgi verildi.

Türk Eximbank tarafından ihracatçılara sağlanan kredi, sigorta ve garanti destek programları hakkında iş adamlarına bilgi verildi. Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, odada düzenlenenbilgilendirme toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, uygun rekabet koşulları sunulması halinde sanayicinin girişimci ruhuyla tüm dünyayı fethetmeye hazır olduğunu belirtti. Eximbank'ın sağladığı önemli desteklerden bölgedeki firmaların yeterince yararlanamadığına dikkati çeken Kıvanç, Rusya ve İran'la doğalgaz karşılığı ihracat yapılmasına uygun sistemin hayata geçirilmesinde Merkez Bankası ve Türk Eximbank'ın aktif rol üstlenmesi gerektiğini kaydetti. Kıvanç, "İnanıyorum ki bu sistemle birlikte ihracat yapan firmalarımız, ihracat yaptığı ürün ve ülke sayısını arttıracak, ülke refahımız çok daha hızlı artış gösterecektir. Zira sanayicimiz, girişimci ruhuyla tüm dünyayı fethetmeye hazır. Yeter ki uygun rekabet koşulları kendisine sunulsun" dedi. Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan da Eximbank'ın ihracatı destekleyen kuruluş olduğunu anımsatarak, ihracatçıların finansman ihtiyacının ucuz maliyetle karşılanmasını sağlamayı amaçladıklarını belirtti. İhracatçıya 2010'da verilen 1 milyar dolar reeskont kredilerin bu yıl sonunda 15 milyar dolara, 8 milyar dolar olan kredi ve sigorta toplam desteğinin ise yıl sonu itibariyle 30 milyar dolara ulaşacağını anlatan Kaplan, "Bu desteklerimizi devam ettireceğiz ama daha önemlisi özellikle nicelik olarak belirli bir rakama erişsek de nitelik olarak daha fazla katkı sağlayacak ürünler, yöntemler üzerinde çalışıyoruz. Hedefimiz, diğer gelişmiş ülkelerdeki ihracat destek kuruluşlarına benzer destekleri Türk ihracatçısına sunmak" diye konuştu. Merkez Bankası'nın tanıdığı limitler çerçevesinde kullandırılan ve en uygun faiz oranına sahip reeskont kredilerde ihracatçı firmaların lehine önemli değişiklik gerçekleştirildiğini belirten Kaplan, şöyle devam etti: "Türk Eximbank'a tanınan reeskont limiti yüzde 100 artışla 11 milyar dolara çıkarıldı. Reeskont kredileri kapsamında kullandırılacak kredilerde azami vade 240 güne uzatıldı. KOBİ'ler için 360 gün vade seçeneği banka kaynaklarından desteklenerek kullandırılabilecek. Kredi limitleri yüzde 100 artırılarak dış ticaret sermaye şirketleri için 240 milyon dolar, ihracatçılar için 180 milyon dolar olarak belirlendi."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: