Sanayide doğalgaz kesintisi

İSTANBUL (İHA) - Botaş'ın gaz kesintisini sektörlerin hassasiyetine göre yapması gerektiğini belirten SETBİR Başkanı Erdal Bahçıvan, süt sektöründe kesintinin, konutlarda kullanımı kadar hassas bir konu olduğunu söyledi. Bahçıvan, "Süt en fazla 12 saat stoklanabilen bir hammaddedir" dedi. Bahçıvan üretimin aksaması halinde tüketicinin ürünsüz kalabileceğine dikkat çekti.

Türkiye Et Süt Gıda Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Bahçıvan, Rusya ve İran'dan alınan gazın miktarındaki düşüş nedeniyle Botaş'ın bazı sanayi kuruluşlarına uyguladığı gaz kesintisi uygulamasının süt ve süt ürünleri sektörünü çok olumsuz etkilediğini bildirdi. Gaz kesintisinin, sektörlerin hassasiyetlerine göre yapılması gerektiğini ifade eden Erdal Bahçıvan, "Tarımsal üretime dayalı bir sektörde üretim yapıyoruz. Süt beklemeye tahammülü olmayan bir hammaddedir. Marmara Bölgesi'ndeki doğal gaz kesintisi sektörümüzü çok olumsuz etkiliyor. Botaş ve Enerji Bakanlığı'nın gaz kesintisi yaparken sektörlerin hassasiyetini dikkate almasını istiyoruz. Objektif bir değerlendirme yapıldığında gıda sektörünün özellikle de süt ve süt ürünleri sektörünün hassasiyeti anlaşılacaktır. Bu sektördeki aksama, tarım başta olmak üzere, sanayi kuruluşlarını ve nihai olarak da tüketici etkileyebilecek niteliktedir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Gaz kesintisinin sanayi kuruluşlarına haber verilmeden ve belli bir program gözetilmeksizin adeta "başınızın çaresine bakın" denilerek yapıldığına işaret eden Bahçıvan, sektördeki enerji kesintisinin üretimi ve dolayısıyla tüketiciyi de olumsuz etkileyeceğini söyledi. Bahçıvan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim sektörümüzde kullanılan hammadde süt. Süt en fazla 12 saat stoklanabilecek bir hammadde. Mutlaka günlük olarak işlenmesi gerekiyor. Sektörler bazında değerlendirme yapılırken bunun dikkate alınması istiyoruz. Bizimkinden daha hassas bir sektör olamaz. Bu sektörün hassasiyeti tıpkı doğalgazın konutlarda kullanımı gibi değerlendirilmeli. Bizim farklı bir hammadde ya da enerji kaynağı alternatifimiz yok. Kesinti sürerse bunun çok vahim sonuçları olabilir, psikolojik zararı maddi zararından çok daha büyük olur. Tüketicinin ürünsüz kalması gibi bir sorun ortaya çıkabilir."