Sanayide enerji darboğazı

BURSA (İHA) - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Mahmut Yılmaz, otoprodüktörlere verilen doğalgazın BOTAŞ tarafından kesilmesine tepki gösterdi.

BOTAŞ'ın ikinci bir emre kadar doğalgazı kesmesi ve TEAŞ'ın organize sanayi bölgelerindeki fabrikaların kullandığı elektrikte yüzde 30 oranında kısıntıya gidilmesini istemesini eleştiren Yılmaz, "Bu uygulamalar, Türkiye'nin lokomotifi olan sanayi üretimine darbe vuruyor. Açıklanan gerekçeler mantıklı değil ve kabul edilemez. Türkiye'nin elektrik üretimiyle ilgili bir sorunu yoktur, iletimiyle ilgili problemi vardır" dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye'de üretilen elektriğin yüzde 15'ini otoprodüktörlerin kullandığını ve bu oranın göz ardı edilemeyeceğini kaydeden Yılmaz, "Akıl alacak gibi değil. Gazla ilgili olarak kompresör arızası ve Cezayir'den yola çıkan LNC tankerinin geciktiğini duyuyoruz. Ancak bize bildirilen sadece arz-talep dengesinin kurulamadığı. Bu BOTAŞ'ın görevidir ve üretime, sanayie yansıtılması doğru değildir. Otoprodüktörler yılda 21 milyar kwh elektrik üretiyor. 5 günlük bir kesinti 250 milyon kwh elektriğin üretilememesi demektir" diye konuştu.

Yılmaz, elektrikte yüzde 30 kısıntıya gidilmemesi halinde sistemin çökebileceği yönünde TEAŞ'ın uyarıda bulunduğunu da ifade ederek, "Bu uygulamanın a, ne zamana kadar süreceği belli değil. Her iki konuda da resmi yetkililerden ciddi ve yeterli açıklamalar bekliyoruz. Bu, sanayii yine büyük kayıplara uğratacak bir uygulamadır. Sanayici de ne yapacağını şaşırmış durumda. Bizi arayıp soruyorlar, ancak biz yılda 1 milyar metreküp gaz tüketen bir kurum olarak bunu bilmiyoruz. Bunları öğrenmek bizim hakkımız" diye dert yandı.

Reklam
Reklam

Yılmaz, hükümetin üretimi teşvik edici politikalarına rağmen bazı kurum ve kuruluşların buna ayak uyduramadığından da yakındı. Eğer BOTAŞ, TEAŞ veTEDAŞ özelleştirilmiş olsaydı bugünkü sıkıntıların hiç birin yaşanmayacağını savunan Yılmaz, devletin enerji üretmek yerine bu konuda düzenleyici olması gerektiğini ifade etti.