Sanayide umut veren gelişme

**Sanayicinin cirosu Ekim’de bir önceki aya göre yüzde 7.3, siparişleri de yüzde 3.9 oranında artış gösterdi. Geçen yılın aynı ayına göre ise ciro yüzde 0.1 azalırken, siparişler yüzde 1.6 oranında geriledi.

**

TÜİK, Ekim ayı Aylık Sanayi Ciro ve Sipariş Endeksleri sonuçlarını açıkladı. Buna göre,

Reklam
Reklam

ciro endeksi, bu yılın Ekim ayında 2008 yılının Ekim ayına göre yüzde 0.1 azalarak 160.1’e düştü. Ciro endeksi bir önceki aya göre ise yüzde 7.3 artış gösterdi.

Sanayinin alt sektörleri düzeyinde, Ekim ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranları incelendiğinde, Madencilik ve Taşocakçılığı endeksi yüzde 13.9 artarak 206.2’den 234.9’a yükseldi. İmalat Sanayi Endeksi ise, yüzde 0.5 azalarak 159.1’den 158.4’e düştü.

EN YÜKSEK DÜŞÜŞ ENERJİDE GÖRÜLDÜ
Ana Sanayi Grupları sınıflamasına göre, Aylık Sanayi Ciro Endeksi incelendiğinde, en yüksek düşüş yüzde 10.5 ile Enerji’de görüldü. Bunu, yüzde 2.8 ile Dayanıklı Tüketim Malı İmalatı takip etti. İmalat Sanayi alt bölümlerinin Ekim ayında 2008 yılı aynı ayına göre yüzde değişim oranları incelendiğinde, en yüksek düşüş oranının yüzde 12.8 ile Diğer Ulaşım Araçlarının İmalatında gerçekleştiği görüldü. Bunu, yüzde 12.7 ile Kimyasal Madde ve Ürünleri İmalatı izledi. Bununla birlikte, en yüksek artış oranı yüzde 51.1 ile Tıbbi Hassas ve Optik Aletler ile Saat İmalatı’nda yaşandı.

Reklam
Reklam

SİPARİŞLER GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 1.6 AZALDI
Aylık Sipariş Endeksi, Ekim ayında 2008 yılı Ekim ayına göre yüzde 1.6 azalışla 152.4’e geriledi. Sipariş endeksi bir önceki aya göre ise yüzde 3.9 artış gösterdi. Ana Sanayi Grupları sınıflamasına göre Aylık Sipariş Endeksi değişim oranları incelendiğinde en yüksek düşüş yüzde 9.5 ile Dayanıklı Tüketim Malı İmalatında gerçekleşti. Sipariş Endeksinin Ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde değişim oranları incelendiğinde, en yüksek düşüş oranının yüzde 15.2 ile Ana Metal Sanayiinde gerçekleştiği görüldü. Bunu, yüzde 12 ile Kimyasal Madde ve Ürünleri İmalatı takip etti. Bununla birlikte, en yüksek artış oranı yüzde 289.3 ile Tıbbi Hassas ve Optik Aletler ile Saat İmalatı’nda yaşandı. (ANKA)