Sanayide yedi alt sektörde kan kaybı

ANKARA(ANKA)- Olumsuz küresel konjonktür ve iç dinamiklerin de etkisiyle makro ekonomik göstergelerin giderek kötüleştiği bu yılın ilk beş ayında, ağırlıkla ihracata çalışan taşıt sektörü ile elektrikli makineler, mobilya ve kağıt sektörleri bu koşullara rağmen yüksek performans sergilerken, sanayinin önemli bir kesiminde ciddi boyutlarda kan kaybı yaşandığı belirlendi.

ANKA'nın TÜİK tarafından açıklanan sanayi üretimi verilerine dayanarak yaptığı hesaplamaya göre Ocak-Mayıs dönemi ortalamasında toplam sanayi üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.8 arttı. Anılan dönemlere göre madencilik ve taşocakçılığında yüzde 6.4, elektrik, gaz ve su sektöründe de yüzde 8.5 üretim artışı olurken, imalat sanayiinin üretimindeki artış yüzde 5.4'le daha düşük kaldı.

Reklam
Reklam

-EN ÇOK KAN KAYBI HABERLEŞME CİHAZLARI VE TEKSTİLDE
İmalat sanayii alt sektörlerine bakıldığında taşıt, elektrikli makineler, mobilya, kağıt ve ana metal sanayii dışındakilerde ciddi performans kaybı olduğu göze çarptı. Geçen yılın aynı dönemine göre en hızlı üretim düşüşü ise yüzde 16.8'le radyo, TV ve haberleşme cihazlarında yaşandı. Sektörün üretimi geçen yılın ilk beş ayında da önceki yılın eş dönemine göre yüzde 34.1 oranında düşmüştü. Geçen yılın baz etkisine rağmen, bu yılın aynı döneminde sektörün üretiminin yüksek oranda düştüğü dikkati çekti.
Türkiye'nin ihracatında önemli bir yere sahip olan tekstil sektörünün beş aylık üretimi de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14.4 düşüş gösterdi. Sektör, geçen yılın aynı döneminde yüzde 9.4'lük üretim artışı kaydetmişti.
Kan kaybı yaşanan sektörlerden birini de deri oluşturdu. Deri sektörünün üretimi beş aylık dönemde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.7 geriledi. Deri sektörü geçen yıl ilk beş ayda üretimini yüzde 7.1 oranında artırmıştı.
Ocak-Mayıs döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre ayrıca makine ve teçhizatta yüzde 3.4, giyim eşyasında yüzde 2.9, metal eşya sanayinde yüzde 2.1, tıbbi, optik ve hassas cihazlar alt sektöründe de yüzde 1.5 üretim düşüşü görüldü.

Reklam
Reklam

-TAŞIT ARAÇLARINDA REKOR ÜRETİM ARTIŞI
İç piyasada yaşanan durgunluğa karşın ihracat performansını sürekli artıran taşıt araçları sektörünün üretimi ise ilk beş ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31.3'le oldukça yüksek bir artış gösterdi. Sektör, geçen yılın aynı döneminde yüzde 6.7 üretim artışı kaydetmişti.
Geçen yıl ilk beş ayda üretimini yüzde 38.3 artıran elektrikli makine ve cihazlar sektörü bu yıl aynı dönemde de üretimini yüzde 17.6 artırdı.
Mobilya sektörü yüzde 16 ile bu yıl ilk beş ayda üretimini en çok artıran üçüncü sektör oldu. Ancak mobilya sektörünün üretim artışında geçen yılın baz etkisi olduğu belirlendi. Sektörün üretimi geçen yıl aynı dönemde yüzde 24 düşüş göstermişti.

Kağıt sektörü yüzde 15.4, ana metal sanayii yüzde 9.5, gıda ve içecek yüzde 7, metalik olmayan mineraller yüzde 6.9'luk üretim artışlarıyla bu yıl başarılı sektörler arasında yer aldı. Geçen yıl ilk beş ayda yüzde 42.5'lik üretim düşüşü yaşanan büro, muhasebe ve bilgi işlem makineleri sektörü de bu yıl yüzde 6.7'lik üretim artışı kaydetti. Kok kömürü ve rafine petrol ürünlerinde beş aylık üretim geçen yılkinin yüzde 5.1 üzerinde gerçekleşti. Ağaç ve mantar ürünlerinde de yüzde 4.6 üretim artışı kaydedildi.

Reklam
Reklam

Tütün yüzde 3.3, plastik-kauçuk sektörü yüzde 2.9, kimyasal maddeler yüzde 2.5, taşıt dışındaki ulaşım araçları yüzde 2.3 ve basım ve yayım yüzde 1.1'le de olsa üretimini artırmayı başardı.