Şanghay'da ilk görev: 2017 Enerji Kulübü Dönem Başkanı Türkiye

Şanghay Enerji Kulübü'nün 2017 Dönem Başkanlığı Türkiye'ye verildi.

Türkiye Şanghay Enerji Kulübü'nün 2017 dönem başkanlığını üstlendi. Enerji Kulübü'nün ana üyelerinden biri olmayan Türkiye'ye dönem başkanlığı görevi verilmesi bir ilk niteliği taşıyor.

TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİNİN GERİLDİĞİ DÖNEMDE, ERDOĞAN ŞANGHAY BEŞLİSİ İÇİN ÇAĞRI YAPMIŞTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta Özbekistan dönüşünde Avrupa Birliği’ ile iplerin gerilmesiyle birlikte 'AB üyeliğinin mecburi olmadığını "Varsa yoksa AB dememeli" sözleriyle ifade ederek, Türkiye’nin Şanghay İşbirliği Örgütü’ne (ŞİÖ) girme isteğini şöyle dile getirmişti:

Reklam
Reklam

“Temenni ederim ki orada olumlu bir gelişme olması halinde, yani Türkiye’nin Şanghay Beşlisi içerisinde yer alması, bu konuda çok daha rahat hareket etmesini sağlayacaktır diye düşünüyorum.”

ERDOĞAN: ŞANGHAY 5'LİSİ RAHATLATIR

Erdoğan, Pakistan ve Özbekistan dönüşü, AB ile ilişkileri değerlendirirken Şanhgay konusunda açıklamalar yapmış ve şöyle konuşmuştu:

"Türkiye bir defa kendini rahat hissetmeli. “Benim için varsa, yoksa Avrupa Birliği” dememeli. Benim kanaatim bu. Yani, bazıları eleştiriyor olabilir ama, ben de kendi kanatimi söylüyorum. Mesela, “Şanghay 5’lisi içerisinde Türkiye niye olmasın?” diyorum. Bunu sayın Putin’e olsun, Nazarbayev’e olsun, şu anda Şanghay 5’lisinin içerisinde olanlara da söyledim. Başlangıçta 5 ülkenin kurduğu Şanghay İşbirliği Örgütü’ne daha sonra Özbekistan, Pakistan, Hindistan gibi ülkeler de dahil oldu. İran da girmek istiyor. Sayın Putin, “Bunu değerlendiriyoruz” gibi bir ifade de kullandı. Temenni ederim ki orada olumlu bir gelişme olması halinde, yani Türkiye’nin Şanghay 5’lisi içerisinde yer alması, bu konuda çok daha rahat hareket etmesini sağlayacaktır diye düşünüyorum."

Reklam
Reklam

ÖRGÜTTEN ERDOĞAN'IN ÇAĞRISI İÇİN İLK AÇIKLAMA 'ACELECİ DEĞİLİZ' OLDU

Avrupa Birliği ile iplerin gerilmesinin ardından 'AB üyeliğinin mecburi olmadığını' ifade ederek “Türkiye’nin Şanghay Beşlisi içerisinde yer alması çok daha rahat hareket etmesini sağlayacaktır” diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerini değerlendiren Şanghay İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Alimov, amaçlarının ‘hızlı genişleme’ olmadığını ifade etti.

"GENİŞLEME KONUSUNDA ACELECİ DAVRANMIYORUZ"

Sputnik Türkiye'de yer alan habere göre, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Genel Sekreteri Raşid Alimov, Türkiye’den gelen

açıklamanın yanı sıra Suriye ve Ukrayna’nın da örgüte katılmak istediğini anımsatarak, “Genişleme konusunda aceleci davranmıyoruz. Şu anda Hindistan ve Pakistan’ın üyeliğiyle ilgili çalışmaları yürütüyoruz. Kendi programımız var ve bunu sakin bir şekilde hayata geçiriyoruz” açıklamasını yaptı.

RUSYA: AB’NİN YERİNE GEÇMEZ AMA ŞİÖ ÜYELERİ TAM EGEMEN

Reklam
Reklam

Rusya Parlamentosu’nun üst kanadı Federasyon Konseyi’nin Savunma Komitesi üyesi Aleksey Puşkov, Erdoğan'ın Şanghay İşbirliği Örgütü’ne (ŞİO) çağrısına ilişkin "Türkiye'nin üyeliği Erdoğan için mantıklı bir adım olurdu. ŞİÖ, AB’den farklı, onun yerine geçemez. Fakat AB’den farklı olarak ŞİÖ üyeleri tamamen egemen” diye konuşmuştu.

ÇİN: YAKIN İŞBİRLİĞİNDEN MEMNUNUZ

Pazartesi günü konuşan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Şuang, Türkiye’nin ŞİÖ’de “diyalog ortağı” statüsünde bulunduğunu hatırlatarak, bugüne kadarki yakın işbirliğinden memnuniyet duyduklarını söyledi.

Günlük basın toplantısında konuşan Şuang, Türkiye’nin üyelik talebine büyük önem verdiklerini ifade ederek, “ŞİÖ’nün diğer ülkeleriyle birlikte, bu konuyu ŞİÖ kurallarına uygun bir şekilde inceleme ve mutabakat için görüşmeler yapma konusunda istekliyiz” demişti.

ŞİÖ YAPISINDA HANGİ ÜLKELER BULUNUYOR?

Reklam
Reklam

Bugün örgütün 6 üyesinin yanı sıra 6 gözlemcisi ve 6 “diyalog ortağı” bulunuyor.

Gözlemciler arasında Afganistan, Belarus, Hindistan, İran, Moğolistan ve Pakistan var.

2006 yılında üyelik başvurusu yapan Pakistan ve 2014 yılında üyelik başvurusu yapan Hindistan’ın 2017 yılında üye statüsüne geçmesi bekleniyor.

ŞİÖ’nün diyalog ortakları ise Ermenistan, Azerbaycan, Kamboçya, Nepal, Sri Lanka ve Türkiye.

Anahtar Kelimeler: