Şanlıurfa Aradığı Acıyı Buldu

İsot yarışması sonuçlandı. İşte dereceye giren ilk 3...

Şanlıurfa’da 104 ev hanımı biber kurutarak elde ettikleri pul biberlerle yarışmaya katıldı. İsot kültürü yaşatılmaya çalışılırken ilk 3’e girenlere de para ödülü verilecek.

Şanlıurfalı bayanlar bu kez “en güzel acı” için yarıştı. Sebze ve meyve halinden torbalarla aldıkları biberleri evlerinin damında kurutan kadınlar daha sonra isot çekme makinelerinde öğüterek kentte isot adı verilen pul biberleri elde etti. O isotlarla da yarışmaya katılarak sonuç için heyecanla beklediler.

Şanlıurfa Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından düzenlenen yarışma oldukça çekişmeli geçti. Mutfak Müzesi’nde düzenlenen yarışmaya komşuları ve çocuklarıyla birlikte gelen hanımlar jüri üyelerinin isotların tadına bakmasını merakla izlemeye koyuldu. 104 yarışmacının getirdiği isotların tadına bakan jüri üyeleri, “Başkası olsa belki komaya girerdi ancak biz Urfalı olduğumuz için pek etkilenmedik” dedi.

Reklam
Reklam

URFA’NIN EN TATLI ACISINI BULACAĞIZ

Daha önce belirlenen tarihlerde 100 gram isotla yarışmaya katılan 104 kadın birinci seçilebilmek için merakla bekledi. 7 kişilik Juri heyeti içinde yer alan Şanlıurfa Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi Yücetepe, “İsot gerçekten Şanlıurfa kültürü açısından apayrı bir yere sahip. Urfa denince akla çiğ köfte geliyor. İyi bir çiğ köfte yapılabilmesi için birçok özellikleri var. Eti var, isodu var. Bunların hepsinin özel olarak hazırlanması gerekiyor. En önemli unsurlardan olmazsa olmazı isottur. Maalesef, Urfa dışında birçok yerde çiğ köfte yaptığını zannedenler var. Aslında en hakiki isot, acının en güzeli Urfa’da özel olarak yapılıyor. 104 yarışmacı Urfa’nın en güzel isotu ile yarışmaya katılmış, biraz sonra jürimiz değerlendirecek. Urfa’nın en güzel acı isodunu, acının en tatlısını burada seçerek kültürün devamlılığına katkı sağlayacak. Tabi ki biz bu kültürün devamlılığı açısından, yaygınlaşması açısından bu isot yetiştirenleri teşvik etme anlamında bu yarışmanın birinciye bin lira, ikinciye 750 lira, üçüncüye de 500 lira ödül düzenledik. İnanıyorum ki bu kültür devam ettiği sürece isot yarışmaları olacaktır. Dünya’nın en güzel isotu Urfa’da olacaktır” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

YARIŞMANIN AMACI İSOT YAPIMINA TEŞVİK ETMEK

Yarışma başladıktan kısa süre sonra mutfak müzesine gelen Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba ise, “Bu yarışmanın amacı en güzel isotu bulmak. İsot yapmaya teşvik ederek bu kültürü yaşatmaktır” diye konuştu.

İSOTLARA VERİLEN İLGİNÇ İSİMLER

Yarışmada isotlara ilginç isimler de takıldı. İşte birkaç isim; ‘Haho’, ‘İsotun kralı’, ‘Zehir’, ‘Zıkkım’, ‘Yeme yanında yat’, ‘Yaktı beni’, ‘Yandım’, ‘Yakarım’, ‘Su ver ane’, ‘Kül oldum’, ‘Karabüyü’, ‘Kerbela’, ‘İlacım benim’, ‘Yıktı geçti’, ‘Ataş düştü’, ‘Ağzım yandı’, ‘Acımı anlayın’, ‘ Bahtım acı’, ‘Ağlatırım’, ‘Bahtım acı’, ‘Doyumsuz tat’, ‘İyi ki varsın’, ‘Damarımdaki kansın’, ‘Gelin olasan’, ‘İsotçu’, ‘Bittim’, ‘Bela’, ‘yemiyen pişman’, ‘Acına dayanmaz’, ‘Yemesem olmaz’, ‘Tehlikeli madde’, ‘İlacım benim’, ‘Acımı anlayın’, ‘Şakası olmaz’, ‘Kör olasan gelin.’

3 LİRALIK PUL BİBER “İSOT” DEĞİLDİR

Bir gazetecinin piyasada bulunan isot kilosunun 3 ila 25 lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunulduğunu sorması üzerine Başkan Fakıbaba, “Hiçbir şeyin ucuzu iyi değildir. Buradan 3-5 liralık isot alan vatandaşlarımıza seslenmek istiyorum. Sağlıklarını tehlikeye atmasınlar. İsotun ev yapımı olmasına dikkat etsinler. Varsa Urfa İsot’u diye içine binbir türlü yabancı madde katılmış pul biberleri satan esnafımıza da elini vicdanına atmasını söylüyoruz” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

YARIŞMA SONUCU

Jurinin 3 saatlik mesaisiyle Şanlıurfa aradığı acıyı buldu. İsot yarışmasında ilk 3 belli oldu.

Saat 14.00’te Mutfak Müzesi’nde başlayan Şanlıurfa Belediyesi Acı İsot Yarışması 17.00 sıralarında dereceye giren isimlerin açıklanmasıyla son buldu. Birinci gelen isotun da karıştırıldığını çiğköfte yapıldı. Dereceye giren isimler ise şöyle;

YARIŞMACI- ALDIĞI PUAN- İSOT İSMİ

1. Dursun Canbek, 91.8, Urfa güzeli

2. Ayşe Özenoğlu, 88.3, Kör Olası Gelin

3. Şükriye Ay, 87.6, Yemeyen Pişman

Birinciye 1000, ikinciye 750, üçüncüye ise 500 lira ödül verilecek. Finalistlere ödülleri daha sonra düzenlenecek törenle verilecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: