Şanlıurfa içme suyu projesi hizmette

ŞANLIURFA (İHA) - Avrupa Komisyonu, DSİ ve Şanlıurfa Belediyesi tarafından yaptırılan Şanlıurfa İçme Suyu Projesi, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Dr. Hansjörg Kretschmer'in de katıldığı bir törenle hizmete girdi.

Şanlıurfa'nın 2020 yılına kadar içme suyu ihtiyacını karşılayacak olan proje bugün hizmete girdi. Avrupa Komisyonu tarafından verilen 21.3 milyon Euro'luk hibe finansman ile yaptırılan içme suyu projesinin açılış törenine Vali Yusuf Yavaşcan, Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Dr. Hansjörg Kretschmer, bürokratlar ve davetliler katıldı.

Reklam
Reklam

Halkoyunları gösterisiyle başlayan törende konuşan Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Avrupa Birliği'nin Şanlıurfa'da içme suyu hariç 2 ayrı projede daha çalıştığını söyledi. Fakıbaba, AB'yi Şanlıurfa'da birçok alanda görmeyi istediklerini belirtti.

Yapımı tamamlanan içme suyu projesiyle ilgili bilgi vererek konuşmasına başlayan Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Dr. Hansjörg Kretschmer ise, yağmur sebebiyle konuşmasına ara verdi. Şiddetini artıran yağmurun durmasını konuşma kürsüsünde bekleyen Dr. Hansjörg Kretschmer, Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba'ya takıldı. Şehre geldiğinde Başkan Fakıbaba'nın yağmur yağmaması için dua edeceğini söylediğini ifade eden Dr. Hansjörg Kretschmer, "Kendisi bana dua edebileceğini söyledi. Demekki yeterince dua etmemiş" dedi.

Konuşmasının ikinci bölümünde AB ve Türkiye ilişkileri hakkında açıklamalarda bulunan Dr. Hansjörg Kretschmer, "Bence AB insanlık tarihinde gerçekleştirilen en başarılı projelerden biri. İnsanlara istikrar, refah ve barış için önemli olan bu projede bulunan 25 ülke, bu projeyi daha ileri götürmeye çalışıyor" ifadelerini kullandı.
Geçtiğimiz Ekim ayında Türkiye ile AB arasında müzakerelerin başladığına işaret eden Dr. Hansjörg Kretschmer, "Vatandaşlar açısından bu üyeliğin anlamı çok büyük olacak. AB, vatandaşlar için daha fazla demokrasi, daha fazla özgürlük, daha fazla insan hakları anlamına gelir. Buna ilaveten daha iyi eğitim, daha iyi ekonomi, daha iyi sosyal hizmetler anlamına gelecek. Sağlıklı çevre, güvenli gıda ve daha çok alanda faydaları olacak" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bütün bunlara ulaşmanın çabasız olmayacağını ifade eden Dr. Hansjörg Kretschmer, "Türkiye'nin önündeki 8-10 yıllık süreç kolay olmayacak. Türkiye'nin çok reform yapması gerekecek. Hayatın her alanında reformlar yapması gerekecek. İnanıyorum ki gerekli olan kararlılıkla yolun sonuna başarıyla ulaşacaktır. Hükümetin bu süreçte halkın desteğine ihtiyacı olacaktır. Bu refromlar kolay reformlar değil, ancak halkın desteğiyle bunlar yapılabilir. Eğer Türkiye AB standartlarını gerçekleştirebilirse 25 üye devleti de aralarına kabul etmekten memnuniyet duyacaklar" şeklinde konuştu.

Konuşmalardan sonra 21.3 milyon Euro harcanarak tamamlanan Şanlıurfa İçme Suyu Projesi kapsamındaki DY7 Su Deposu ile P1 Pompa İstasyonu, Vali Yavaşcan, Belediye Başkanı Fakıbaba ve Dr. Hansjörg Kretschmer tarafından açıldı. Tesisi gezen Vali Yavaşcan, Belediye Başkanı Fakıbaba ve Dr. Hansjörg Kretschmer, tablodaki düğmelere basarak sistemi çalıştırdı.