Şanlıurfa mutfağının baş tacı olan acı fiyatı 2,5 liradan piyasaya çıktı. Özel müşterileri olan Urfa isotu, sebze-meyve halinde yok satıyor. Bazı üreticiler tarlada toplar toplamaz ürününü satartken bazı üreticiler hal pazarında hiç beklemeden ürününü satışa çıkarıyor. Piyasa fiyatı diğer ürünlere göre sürekli yüksek olsa da sürekli alıcısı bulunan isot, Şanlıurfa mutfağında hemen hemen her yemekte yer alıyor.
İsot satışında herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmadıklarını kaydeden, Merkeze bağlı Yeşiltepe köyünde Urfa isotu yetiştiricisi Mahmut Kızgit, "Kilogramı 2,5 liradan satışa sunduğum biberler kısa sürede alıcı buluyor. Fiyatı diğer ürünlere göre yüksek olmasına karşın halkın isotlara yoğun bir teveccühü var. Her sofrada isot bulunuyor. Şanlıurfa'da isot girilmeyen mutfakta eksiklik hemen hissediliyor." dedi.
Farklı illerden de Urfa İsotuna talebin olduğunu ancak üreticinin yerli tüketimi karşılayamadığını dile getiren Ziraat mühendisi Mehmet Tekçe ise "Tadı oldukça acı olan yerli biberlere Türkiye’nin değişik illerinden de talep var. Maalesef elimizdeki mal iç piyasada tükendiği için bu talebe cevap veremiyoruz. Şanlıurfa'nın acı isotu diye tabir edilen yerli yeşilbiberleri, kimi kahvaltı için, kimi de kurutmalık biber haline getirmek için alıyor.” diye konuştu.
Urfa isotunu mutfakların baş tacı olarak nitelendiren Tekçe, Şanlıurfa'da hemen hemen her evde sabahları isot közlemesi yapıldığını, sıcak yemeklerinde olmazsa olmazı olarak değerlendiriyor. İsotun sağlık açısından da faydalı olduğunu savunan Tekçe, "Urfa isotu mideyi uyarır, sindirim salgılarını artırır. İştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır. Tüm bedenin dinç kalmasını sağlar." dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz