Şanlıurfa'da 13 bin çiftçinin desteklemesi tehlikede

Hububat üretimi yapan çiftçilerin fark ödemesi desteğinden yaralanması için en geç 30 Eylül tarihine kadar...

Hububat üretimi yapan çiftçilerin fark ödemesi desteğinden yaralanması için en geç 30 Eylül tarihine kadar Çiftçi Kayıt Sistemine(ÇKS) başvurmaları gerekiyor. Başvuru için sayılı günler kala GAP'ın başkenti Şanlıurfa'da 13 bin 121 çiftçinin hala başvuruda bulunmadığı öğrenildi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, çiftçilerin fark desteğinden yaralanması için çiftçileri ÇKS'ye başvurmaları konusunda uyardı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Türkiye tarım havzaları üretim ve destekleme modeline göre bu yıl pamuk, yağlı ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, dane mısır, aspir, zeytinyağı, buğday, arpa, çavdar,yulaf, çeltik, nohut, ve mercimek üretimi yaparak satışını gerçekleştiren çiftçilere fark ödemesi desteği yapılacağını hatırlattı.
Şanlıurfa Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mahmut Ökten, müdürlükte basın toplantısı düzenleyerek fark ödemesi desteklemesi hakkında bilgi verdi.
İl Müdürü Mahmut Ökten,daha önce tarım Kredi Kooperatifleri aracılığı ile yapılan fark ödemeleri desteği başvuru işlemlerinin bu yıl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde gerçekleşeceğini söyledi. 30 Eylül'e kadar ÇKS başvurularının alınacağını kaydeden Müdür Ökten, 1 Ekim 2011 ve 30 Nisan 1012 tarihleri arasında da hububat desteklemeleri için fatura veya müstahsil makbuzları ile birlikte başvurmaları gerektiğini ifade etti.
Şanlıurfa'da 2010 yılında 58 bin 660 çiftçinin ÇKS'ye kayıt yaptırdığını anımsatan Müdür Ökten, bu yıl bu gün itibariyle başvuru sayısının 45 bin 539 ile sınırlı kaldığını belirterek 13 bin 121 çiftçinin kayıt yaptırmadığını dile getirdi.
Şanlıurfa'da geçen yıl buğday üretimi için 70 milyon 257 bin 623 lira, çeltik üretimi için 4 milyon 239 bin 278 lira, mercimek üretimi için 2 milyon 514 bin 889 lira, nohut üretimi için 187 bin 941 lira hububat üretimi için 6 milyon 650 bin 405 lira olmak üzere 83 milyon 850 bin135 lira destekleme ödemesinin yapıldığı öğrenildi.
Ökten, bu yıl buğday üretimi için kilo başına 5 kuruş; arpa, yulaf, çavdar ve tirikitale üretimi için kilo başına 4 kuruş; Çeltik, kuru fasulye, nohut, ve mercimek için kilo başına 10 kuruş destek verileceğini açıkladı.
Ökten, mağduriyetin yaşanmaması için ÇKS'ye kayıt yaptırmayan 13 bin 121 çiftçinin başvuruda bulunması gerektiğini sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz