Şanlıurfa'da elektrik faturası yüksek gelen avukat TEDAŞ'ı mahkemeye verdi. Mahkeme, avukat lehine karar verince, TEDAŞ 6 bin YTL'lik mahkeme masrafını da ödemek zorunda kaldı.
Şanlıurfa'da elektrik abonesi hem avukat hem de Tüketici Koruma Deneği (TÜKODER) Şube Başkanı olunca borca konu olan 166 bin YTL'lik fatura mahkeme kararı ile iptal edildi. Şanlıurfa'da hiç kullanılmayan aboneye gelen 166 bin YTL'lik faturayı görünce şok olan ve hatanın düzeltilmesi için TEDAŞ'a müracaat eden TÜKODER Şanlıurfa Şube Başkanı Avukat Rüstem Tiken, sonuç alamayınca Şanlıurfa Asliye Hukuk Mahkemesi'nde TEDAŞ aleyhine dava açtı.
Dava açılmasından yaklaşık iki ay sonra davayı kaybedeceğini anlayan TEDAŞ, yüksek meblağı faturayı iptal ettiğini mahkemeye bildirerek davanın reddini talep etmesi üzerine konusuz kalan dava reddedildi.
Ancak mahkeme, davanın açılmasına sebep olan TEDAŞ aleyhine 6 bin YTL'yi aşkın mahkeme masrafı ve avukatlık ücretinin ödenmesine karar verdi. Tüketicilere gelen gerçeği yansıtmayan ve fahiş faturaların iptal edilmesi gerektiğini vurgulayan Avukat Rüstem Tiken, uzlaşma adı altında faturadaki rakamı indirme yoluna giden TEDAŞ aleyhine dava açılması gerektiğini savundu.
Avukat Rüstem Tiken, "Tüketici Koruma Derneği olarak sorunları olanların bu sorunlarla karşılaşıp, bu tüketicilerin problemlerini halletmeye çalışırken, TÜKODER başkanı olarak şahsıma ait aboneye 166 bin YTL faturanın gelmesi öncelikle beni çok şaşırttı. Yaptığımız girişimlere rağmen kısa bir sürede sonuç alamayınca bunun emsal olması açısından yargı yoluna götürmeyi uygun gördüm. Böyle bir borcun olmadığını, böyle bir faturaya konu elektrik akışının olmadığı için tespit davası açtım.
İlk duruşmada TEDAŞ bunu kabul etmek zorunda kaldı. Böyle bir faturanın iptal edildiğini ifade ederek davanın bitirilmesini sağladı. Ancak buna rağmen, bu şekilde davanın açılmasına sebebiyet verilmesi nedeniyle 6 bin YTL kadar mahkeme masrafı vekalet ücretine hükmedildi aleyhlerine. Buradaki temel amacımız, bu tür sorunlarla bir daha karşılaşmamaktır.
Tüketicilerin de bu sorunlarla karşılaşmaması için de TEDAŞ yetkililerinin daha özenli davranmasıdır. Davaya söz konusu olan yerde bir ikamet söz konusu değildir. Aslında sıfır elektrik sayacıdır. Bu evde hiç oturulmamış. Abone olunmuş ama elektrik kullanılmamış. Ampuller dahi takılı değil. Buranın devri söz konusu olunca, yeni devralan kişi TEDAŞ'a abonelik için gidince, TEDAŞ yetkilileri böyle bir borcun olduğunu ileri sürdüler. Daha önceleri gidilmediği için bir endeks yazılmış fişe. Az bir kilovat yazılmış. Daha sonra gidildiğinde endeksi sıfır olarak görmüşler. Bu fahiş fark budan geliyor. Endeksin yanlış okunmasından kaynaklanan bir çok dava söz konusudur. Bunlardan mahkemelerde mahkumiyet alan kişilerde vardır. Gerçekte kaçak elektrik kullananlar için yapılacak bir şey yok. Hak edilecek ceza neyse kimsenin ona itiraz edeceği yoktur. Ama yanlış endeks okumadan kaynaklanan insanları mağdur edilmesi ve sicillerinin yüz kızartıcı suçlarla işlenmesine mağduriyetlere neden oluyor" dedi.
Bu arada TEDAŞ'ın dava avukatı Salih Aslan ise, kazanılmış veya kaybedilmiş bir dava olmadığını ileri sürerek, "Endeks okuma esnasında dava konusu abonenin endeksinin okunmaması sebebiyle sayacı değiştirilmiş. Hatalı fatura çıktığından endeks akışındaki bu faturadan dolayı sayaç ayara gönderilmiş. Ancak saatin sağlam olduğu ortaya çıkmış. Fatura itiraz komisyonunca dava konusu fatura iptal edilmiş. Dava konusuz kaldığından dava iptal edilmiştir. Mahkeme masrafları yasadan kaynaklanan ve hükmedilmesi gereken masrafın bir bölü ikisidir. Burada kazınılmış veya kaybedilmiş bir dava yoktur" diye konuştu.