Şanlıurfa’da domuz gribi vakasına rastlandı

Şanlıurfa’da grip belirtileri sonrasında solunum sıkıntısı yaşayan bir vatandaşta domuz gribi olarak bilinen H1N1 grip virüsü tespit edildi.

Hastanın yoğun bakımda tedavisinin sürdüğü vatandaşların endişeye kapılmamasını gerektirecek bir durumun söz konusu olmadığı bildirildi.

Sağlık Bakanlığı, Şanlıurfa’da rastlanan domuz gribi vakası ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, 2009 yılında ilk kez rastlanan virüsün domuzlarda görülen virüse benzerliği nedeniyle domuz gribi olarak adlandırıldığı ve bu virüs türünün artık risk teşkil etmediği belirtildi.

Türkiye'deki grip virüslerinin 2004 yılından itibaren çok yakından izlendiği kaydedilen açıklamada, H1N1 grip virüsünün, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de görülmeye devam ettiği kaydedildi.

Reklam
Reklam

Rahatsızlığın uzaması durumunda mutlaka hastaneye başvurulması gerektiği bildirilen açıklamada, "Grip; ateş, yaygın kas ağrısı, halsizlik, öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kusma ve zaman zaman da ishal belirti ve bulguları ile seyredebilmektedir. Bazen klinik tabloya zatürre de eşlik edebilmektedir. Üç günden fazla devam eden ateş, solunum sıkıntısı ve şuur bulanıklığı gibi durumlarda vakit geçirmeksizin sağlık kuruluşlarına başvurulması gerekmektedir.” ifadelerine yer verildi.

Bakanlık açıklamasında Şanlıurfa’da rastlanan vaka ile ilgili şu bilgilere yer verdi: “Şanlıurfa ilimizde bir vakada grip belirtileri sonrasında solunum sıkıntısı gelişmiş, eşlik eden kronik hastalığının olması ve takip amacıyla hastanede gözlem altına alınmıştır. Yapılan incelemede H1N1 tipi grip virüsü tespit edilmiştir. Hastanın takip ve tedavisi yoğun bakımda olarak devam etmektedir.”

GRİPTEN KORUNMANIN YOLLARI

Grip vakasından korunmanın yollarına da dikkat çeken Sağlık Bakanlığı, aşının yanı sıra bazı tedbirlerin alınması gerektiğini bildirdi. Açıklamada, "Gripten korunmak için; aşılamanın yanı sıra sık sık su ve sabunla ellerin yıkanması, öksürük ve hapşırık esnasında ağız ve burnun tek kullanımlık kâğıt mendille kapatılması ve mendilin çöp kutusuna atılması, mendil yoksa kolun iç yüzüne hapşırılması, içinde bulunulan mekânların havalandırılması, grip belirtileri olan kişilerin kreş, okul ya da işe gitmeyerek evde istirahat etmeleri gerekmektedir.” denildi.

Reklam
Reklam

Öte yandan Şanlıurfa Sağlık İl Müdürlüğü de konu ile ilgili yaptığı açıklamada, H1N1 belirtisi ile hastanede tutulan bir vatandaşın diğer grip vakasından farklı bir önleme ihtiyaç duymadığının altı çizildi.

(CİHAN)

Anahtar Kelimeler: