Şanlıurfa’da Özgür Nehirler İçin Büyük Atlama

Nehirlerin özgür akması için 8 Temmuz Pazar günü tüm Avrupa ile aynı anda Türkiye'nin 30'a...

Nehirlerin özgür akması için 8 Temmuz Pazar günü tüm Avrupa ile aynı anda Türkiye'nin 30'a yakın noktasında yüzlerce insan; nehirlere, onların beslediği göllere ve denizlere atladı.

Her yıl tüm Avrupa'da düzenlenen "Büyük atlama", Türkiye'de de Hasankeyf'ten Burdur'a, Samsun'dan Şanlıurfa’ya yaklaşık 30 noktada gerçekleştirildi. Büyük atlamanın amacı bir yandan nehirlerin yaşaması için mücadele, bir yandan da nehirlerin bizim için ne kadar değerli ve vazgeçilmez olduğunu bizzat suyu kucaklayarak hatırlamak.

Reklam
Reklam

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de nehirlerin üzerindeki tehditlerin başında barajlar ve hidroelektrik santraller geliyor. Anadolu'nun hemen hemen tüm dereleri, nehirleri, enerji üretimi gerekçesiyle şirketlere devredildi. Yüzlerce yıldır vadisinde doğa dostu geleneksel bir yaşam sürdüren yerel halkın geleceğiyle birlikte Türkiye'nin biyolojik çeşitliliğinin yüzde 80'i de suyun borulara ve tünellere hapsedilmesi nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Büyük atlamanın geçen sene Türkiye’de ilk defa gerçekleştiği ve Türkiye'deki son büyük doğal nehir olan Dicle Nehri'nin üzerine kurulması planlanan Ilısu Barajı yapıldığı takdirde, Yukarı Dicle Vadisi ve 10 bin yıllık tarihi Hasankeyf kenti geri dönüşü olmayacak bir şekilde yok olacak ve on binlerce insan yurtlarını terk etmek zorunda kalacak. Üstelik Hasankeyf ve Dicle Vadisi, UNESCO Dünya Mirası kriterlerinin 10'da 9'unu sağlayan dünya üzerindeki tek yer.

Nehirlerin yaşam kaynağımız olduğunu belirten Doğa Kültür ve Yaşam Derneği Başkanı Turan Çetin, "Planlanan '2000 baraj ve HES projesi' gerçekleştiği takdirde Türkiye'de özgür akan tek bir nehir bile kalmayacak, göllerimiz kuruyacak, denizlerimizde yaşam olmayacak. Halfeti ve Birecik bugün baraj mağduru olarak ayakta kalmaya çalışmaktadır. Birecik ve Karkamış barajı bölgeye yoksulluğu ve göçü getirmiştir. Barajların bilinen gerçeklerin aksine faydalardan daha çok zararlı olduğu artık Tüm Avrupa’da bilinmektedir. Suların özgür akmadığı bir bölge gelişmişlikten ve huzurdan uzak kalmaya mahkumdur. Bu sebeple Birecik ve Halfeti ilçesinde bu etkinliğe katılarak sularımıza sahip çıktık" dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: