Şanlıurfa'da verem gerçeği

ŞANLIURFA (İHA) - Şanlıurfa Verem Savaş Dispanseri'nde görev yapan Dr. Ahmet Ercan, kentte 2005 yılında 337 kişide verem vakasını tespit edildiğini, hastaların tedavilerinin halen devam ettiğini söyledi.

Şanlıurfa'da verem hastalığının geçen yıllara oranla büyük ölçüde azalma olduğunu belirten Dr. Ahmet Ercan, verem hasatlığının Harran, Akçakale, Bozova İlçeleri'nde pamuk tarlasında ırgat olarak çadırlarda yaşayan kişilerde görüldüğünü belirtti. 2005 yılında 337 kişide verem vakasını tespit edildiğini kaydeden Dr. Ercan, "Bir yıl içerisinde dispanserde 19 bin 150 kişi muayene oldu. Bunların içersinde verem hastalığı tespit edilen sayı 191 olup, yıl sonu itibariyle bu vaka sayısı 337 kişi oldu. Yine radyoloji muayenesinde 12 bin 358 kişinin mikrofilmi çekildi. Bu hastalığa yakalanan 928 kişiye ilaçlı tedavi uygulandı" dedi.

Reklam
Reklam

Öksürük, kilo kaybı, göğüs ağrısı, ateş ve gece terlemeleri şeklinde kendini gösteren hastalığın solunum yoluyla hızlı şekilde diğer insanlara bulaşabileceğini ifade eden Ercan, bu şikayetleri bulunan hastaların kendilerine başvurmalarını istedi.

Hastalardan tetkik ve tedavileri için herhangi bir ücret talebinde bulunmadıklarını vurgulayan Ercan, "Bu hastalığın tedavisi, gribal enfeksiyon kadar basittir. Yeter ki insanlarımız tedavi olmaya karar versinler. Bu konuda halen bölgemizde birçok vatandaşımız, bu hastalığın çok kötü bir hastalık olduğunu düşünerek, hastalığını gizleyip utandığı için tedavi olmaktan kaçıyor. Bizde tedavisini aksatan verem hastalarını, her ay düzenli olarak mektup veya telefonla uyararak, onları tedaviye davet ediyoruz" şeklinde konuştu.

Tüberkülozun tedavisi hakkında bilgi veren Ercan, "Tüberkülozun (Verem) tedavisinde kullanılan çok güçlü ilaçlar vardır. Bu ilaçları, ülkemizde Verem Savaş Dispanserleri ücretsiz veriyor. Verem mikrobu, diğer mikroplara göre çok daha yavaş bölündüğünden, ilaçları çok daha uzun süre kullanmak gerekir. Tedavi süresi en az 6 aydır. Bazı özel durumlarda ilaçları kullanma süresini doktor uzatabilir. Doktorun vermiş olduğu bütün ilaçlarını kullanılması gerekiyor. Doktorun önerdiği bütün ilaçlar kullanıldığı takdirde, yüzde 95'ten fazla tedavi olma şansı var. Bütün verem ilaçlarını düzenli kullanılması çok önemlidir. Şikayetlerin bir kaç hafta içinde düzelmesi durumunda bile ilaç kullanımı devam etmeli. Bir de tüberküloza karşı korunmak için BCG ile aşılama önemlidir. BCG aşısının kullanımı 64 ülkede zorunlu, 118 ülkede ise devlet tarafından önerilmektedir. BCG bilinen en iyi, ucuz, steril ve güvenli bir koruyucu aşıdır. Verem aşısı, ülkemizde doğumdan sonra 2- 3 ay içinde ve ilkokul 1. sınıfta olmak üzere 2 kez yapılan zorunlu bir aşıdır" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam