Şanlıurfa’nın Verimli Tarım Arazilerinde Yeni Yöntemler Kullanılıyor

Sulanabilir tarım arazileri ile Türkiye’nin yüzde 13’ünü, Güneydoğu'nun ise yüzde 35'ini oluşturan Şanlıurfa’nın verimli...

Sulanabilir tarım arazileri ile Türkiye’nin yüzde 13’ünü, Güneydoğu'nun ise yüzde 35'ini oluşturan Şanlıurfa’nın verimli tarım arazilerinde, bir dönem içerisinde birden fazla ürün alırken tasarruf etmek amacıyla 'anıza ekim' yöntemi kullanılıyor.

Bu yöntem üzerinde 12 yıldır çalışan GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Mühendisi Ahmet Çıkman, yeni kullanılmaya başlanan bu yöntemle dönem içerisinde birden fazla ürün alınmasının çiftçiye zaman ve parasal açıdan tasarruf sağladığını söyledi.

Mühendis Ahmet Çıkman, "Toprağın hiçbir sürüm yapılmadan kullanılmasını sağlayan anıza ekiminde çiftçi her türlü kara geçiyor. Bu yöntemle yüzde 50 ile yüzde 80 arasında daha düşük yakıt tüketiliyor ve makineye yatırım maliyetinde yüzde 40'a varan bir tasarruf sağlanıyor. Bu konuda hem çiftçiye hem de teknik ekibe eğitim veriyoruz. Ama çiftçinin bu yöntemi kullanması henüz istenilen oranda değil. Çünkü halen geleneksel yöntemler kullanılıyor. Ancak elimizdeki verilere göre 2 bin dönümlük arazisinin tamamında bu yöntemi kullanan çiftçilerimiz de var, yavaş yavaş bu yöntemi benimsemeye ve uygulamaya başladı. Zaten devletin hibe programları ile bu yöntemleri desteklemesi bu yönteme yönelmeyi arttırıyor. Bu yöntemi Türkiye’de ilk kullanmaya başlayan enstitülerden biriyiz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bu yöntemin aynı zamanda erozyon riskini azaltarak yağışın toprakta daha fazla depolanmasını sağladığını belirten Çıkman, anıza ekiminde her türlü ürünün elde edilebileceğini vurguladı. Ekonomik analize vurulduğunda büyük bir kar sağlayan bu yöntem, Türkiye’nin bir çok bölgesinde kullanılıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: