“Yahu bunun kökeni nedir?” diye merak ettiyseniz, öğrenmenize çok az kaldı. Dört yapraklı yonca, antik Kelt inancının şans sembolüdür ve İrlandalılar için bir hayli önemlidir. Ancak dört yaprağı olan her yonca bir şans tılsımı olarak kabul edilmiyor. Bu güzel bitkinin şans tılsımı olarak kabul edilmesi için, yapraklardan birinin diğer üçünden daha küçük olması gerekiyor ve bu özelliklerde bir yonca bulmak hakikaten zor. Siz yine de kırlarda gezerken yerlere iyi bakın, bu nadir tılsımı ezip geçmek istemezsiniz.
At nalı, en popüler şans tılsımlarından birisidir. Kökeni tam olarak bilinmese de, neden uğurlu kabul edildiğiyle ilgili çeşitli rivayetler var. Bunlardan birisinin kaynağı demir. Eski uygarlıklarda demirin kötü ruhları uzak tuttuğu kabul ediliyordu. Diğer anlatının kökü ise, Hıristiyanlık inancına dayanıyor. Efsaneye göre, demircilik yapan Aziz Dunstan şeytanın ayağına bir at nalı çakar ve şeytan bu olaydan sonra kapısında at nalı olan evlere giremez. Kökeni ne olursa olsun, at nalı dekorasyon için harika bir seçim.
Zarla oynanan şans oyunları düşünüldüğünde zarın şans sembollerinden birisi olarak kabul edilmesi hiç de şaşırtıcı değil. İnananların arabalarında veya masalarında tuttuğu zarların hakikaten şansa bir etkisi var mı bilinmez, ancak uygun renklerdeki zarlar gerçekten çok hoş görünüyor.
7 rakamının uğurlu olduğunu duymuşsunuzdur. 7 rakamı, pek çok uygarlıkta erdem, mükemmeliyetçilik ve bilgiyle ilişkilendirilmiştir. Haftada 7 gün olması, gökkuşağı tayfında 7 rengin bulunması, çıplak gözle görülebilen gezegenlerin sayısının 7 olması, yedinci oğlun yedinci oğluna şans veya kutsallık atfedilmesi düşünülünce, eğer bir rakam uğurlu olacaksa bu 7 olmasın da ne olsun?
7 rakamından umduğunu bulamayanlar, 8 rakamına bakmadan geçmesin. Asya kültürünü seviyorsanız, sekiz uğurlu rakamınız olmaya aday. Çin dilinde 8 için kullanılan kelimenin fonetiği refah, ongunluk, bolluk anlamına gelen kelimeye benzer. Bu benzerlik, sekiz rakamına yüklenen anlamın sadece bir boyutunu ifade ediyor. Ayrıca, 8 rakamı Çin kültüründe yaşam için gerekli olan denge unsurunu sembolize ediyor.
Kulağa biraz vahşice geliyor ama tavşan ayağı da en sık kullanılan şans tılsımlarından birisidir. Kökenini bilmeden kullandığımız bu tılsım hayatımıza Woodo büyüleri sayesinde girmiştir. Ancak her tavşan ayağı aynı etkiye neden olmuyor. Efsanenin orijinaline göre, sadece gece vakti mezarlıkta yakalanan tavşanın sol ayağı kötülükleri engellermiş.
Şans getiren tek hayvan tabii ki tavşan değil:
Feng Shui inancına göre, Japon balığı şansı ve bereketi çeken hayvanlardan birisidir. Diğer hayvanlar ise, ejderha ve at. Ejderha bulmak biraz sıkıntılı olabilir.
Uzun yaşam süreleriyle dikkat çeken kaplumbağalar da şans getirdiğine inanılan hayvanlardan birisi.
Yerde bulunan her paranın şans getirmediği açık. Yaygın inanca göre, yerde bulduğunuz bozuk paranın iyi şans getirmesi için tura dediğimiz tarafın üstte olması gerekiyor. Hangi yüzünün yukarıda olduğu bir tarafa, tek başına para bulmak iyi şansın göstergesi olabilir!