Sapanca Gölü, en yüksek su seviyesine yaklaştı

Sakarya ve Kocaeli'nin içme suyu ihtiyacını karşılayan, kuraklık nedeniyle bir süre önce tehlike sinyalleri veren...

Sakarya ve Kocaeli'nin içme suyu ihtiyacını karşılayan, kuraklık nedeniyle bir süre önce tehlike sinyalleri veren Sapanca Gölü'ndeki su seviyesi en yüksek düzeye yaklaştı. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, su seviyesinin 31.40 kotuna ulaştığını, 32.20 seviyelerine gelindiğinde kapakların açılarak Çark Deresi'ne deşarjın başlayacağını söyledi.
Keleş, yağmur ve kar yağışlarıyla birlikte Sapanca Gölü’ndeki su seviyesinin hızla yükseldiğini belirtti. Geçen Aralık ayında gölün su seviyesinde ciddi düşüşler yaşandığını kaydeden Keleş; "Son 6-7 yılın en düşük seviyesi görülmüştü. 29.90 olan alt sınır kotuna epey yaklaşılmış, 30,80 kotları görülmüştü. Kar ve yağmurla birlikte göldeki su seviyesi hızla yükselişe geçti." dedi.
Bu sabah yapılan ölçümlerde göldeki su seviyesinin 31.40 kotuna ulaştığını anlatan Keleş şunları dile getirdi: "Önümüzdeki yaz aylarını rahat geçirebilmemiz için su seviyesinin 32.20 kotuna ulaşmasını bekliyoruz. Meteorolojiden edindiğimiz bilgilere göre önümüzdeki günlerde de gerek yağmur ve gerekse kar yağışları devam edecek. Bu da seviyenin daha da yükseleceğine işaret ediyor. Maksimum seviye olan 32.20 seviyelerine geldiğinde kapakları açarak Çark Deresi’ne deşarja başlayacağız."
Yağışların, gölün su seviyesini yenilemesi ve su kalitesine sağladığı olumlu katkı bakımından çok önemli olduğunu ifade eden Keleş, “Yağışlar yüzeysel ve yeraltı sularını beslemesi açısından büyük bir önem arz ediyor. Kar suları özellikle yüksek kesimlerde uzun süre erimeden duruyor. Bu da doğal bir depolama sağlıyor. Ayrıca bu bölgelerde yerleşimin olmaması bu doğal kaynağın kirlenmeden, yüzeysel ve yeraltı sularının beslenmesini sağlıyor.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz