Sakarya’nın Sapanca ilçesinde yapılacak olan alışveriş merkezi sebebiyle dükkanları yıkılacak olan esnaf ve dükkan sahipleri, belediyenin çarşıyı yıkmak yerine restore etmesini istediler.
Çarşıda bulunan ve geçmişte Nahiye binası olarak kullanılan mülkün sahibi Müşerref Şenler Kösemen yıkmak yerine çarşının tekrar düzenlenmesi ve Sapanca turizmine katkı sağlanması gerektiğini belirterek, “Bu alan içerisinde babadan kalma 2 katlı bir yerimiz var. Ama bu yer eski nahiye binası olarak kullanılmış ve tarihi bir geçmişi var. Belediye bu binayı bizden satın almak istiyor. Belediyeden biz para istemiyoruz. Yerimizin yıkılmamasını istiyoruz. Belediyemizdeki yetkililer hiç mi gezmedi. Hiç mi görmedi. Bir Beypazarı’na gittiğinizde küçücük ancak ne güzel dükkanlar var. Bu alanın orası gibi tarihi çarşı olarak düzenlenmesi gerek. Sapanca’mızda turizm alanı olarak ne kaldı ki gölümüzü bile bize kapattılar. Hiç mi düşünmüyorlar bu alanı da yeşil alan yaparsanız bu insanlar nereye gidecek bu esnafa ne olacak. Çarşımızı yok etmeye belediyenin ne hakkı var. Çarşının yıkılmasına kesinlikle karşıyız. Onun yerine burada bir restorasyon çalışması yapılarak turizme kazandırılması taraftarıyız. Önümüzde Adapazarı Kapalı Çarşı gibi güzel bir örnek var burada niye olmasın” dedi.
Bir diğer dükkan sahibi Eyüp Sabri Kubilay’da kamulaştırma bedellerinin çok düşük olduğunu belirtti. Kubilay, “Benim çarşı merkezinde lokantam var. Bu alanın yıkılmamasını ve yapılacak olan yeşil saha içerisinden çıkarılmasını istiyoruz. Belediyenin bize teklif ettiği para ise çok düşük. Ben buradan yetkililere sormak istiyorum bize teklif ettikleri para ile elimizden alacakları dükkanların aynılarını verirler mi ? Eğer veriyorlarsa yeni yapılan yerden bize aynı metrekarede dükkan versinler ama bildiğimiz kadarı ile oradaki dükkanları ihale ile satacaklar” diye konuştu.
Çarşının yıkılmak yerine tekrar düzenlemesi gerektiğini belirten Şehir Plancıları Odası Sakarya Temsilcisi Oya Arapoğlu ise “Belediyenin almış olduğu bir karar sonrası bu tarihi binaların yıkılarak yeşil alan olarak düzenlenmesi gündemde. Biz bu alanın özellikle Sapanca’nın taşıdığı potansiyele yakışır, tarihi bir çarlı olarak düzenlenmesini bu şekilde Sapanca turizmine katkıda bulunulmasını istiyoruz. Bu binaların her biri mimari özelliği sebebiyle özel binalar. Hepsinin tarihi anlamı var. Örneğin bulardan bir tanesi Sapanca’nın ilk nahiye binalarından. Bu özelliklerinde dikkate alınarak çarşının yeniden düzenlenmesi ve buranın yeşil alandan çıkartılması gerektiğini düşünüyoruz. Buradan biraz ileride Sapanca’nın eski pazar yerinin olduğu bir alan var. Orası şuan boş durumda ve mülkiyeti belediyeye ait. Eğer Sapanca merkezinde bir yeşil alan düzenlenmesi çok gerekli ise yeşil alanın o alana kaydırılmasını talep ediyoruz. Orası zaten şuan boş ve atıl bir durumda. Yeşil alan düzenlemesi yapılacaksa oraya yapılabilir. Buradaki binaların bir çoğu Osmanlı mimarisine sahip. Sapanca’da tarihinde önemli anlamaları olan bir misyon yüklenmiş binalar bunlar. Bunlarında bu alanında korunmasını istiyoruz. Burada gördüğünüz gibi yaşayan bir ticaret var. Buradaki esnafında bu yıkım sırasında mağdur edilmemesi gerekiyor. Buradan çıkartılacak esnaf buradan alacağı kamulaştırma bedeli ile aynı dükkana aynı potansiyele sahip olamıyor. Burada hem ekonomik açıdan, hem kültürel açıdan, hem tarihi açıdan bir yıkım söz konusu. Biz yetkililerin bu konuya duyarlılık göstermesini ve Sapanca çarşısının tarihi bir çarşı olarak restore edilmesini bekliyoruz” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz