Sapanca Kaymakamlığının düzenlediği 11. Uluslararası Sapanca Şiir Akşamları etkinlikleri, Sapanca Gölü kıyısında düzenlenen şiir gecesiyle sona erdi. Gecede 5’i yabancı 19 şair şiirini okudu.
Başbakan Erdoğan’ın geceye gönderdiği kutlama mesajının okunması ile başlayan gecede konuşan Cumhurbaşkanlığı Genel sekreteri Mustafa İsen, bu etkinliği önemsediğini ve elinden geldiği kadarıyla katkıda bulunmaya çalıştığını söyledi. 11 yıl önce Sakarya’nın potansiyeline bir değerlendirme yaptıklarını ifade eden İsen, şöyle konuştu: “Sakarya sosyologların tabiriyle mozaik bir yapı sergiliyordu. Bu yapının temel taşları büyük ölçüde Balkanlardan, Kafkaslardan ve son yıllarda Anadolu’nun farklı şehirlerinden gelen insan malzemesinden oluşuyordu. O zaman biz bu şöleni ağırlıklı olarak her yıl bir Balkan ülkesi eksenli olmak üzere oluşturalım sonra biraz daha halkayı genişleterek bir çerçeveye taşıyalım istedik.”
10’lu yıllar, 20’li yıllar, 100’lü yılların insanlara değerlendirme yapma fırsatını verdiğini, Sapanca Şiir Akşamları’nda 10 yılı devirdiklerini vurgulayan İsen, yeni bir öneri de bulundu. İsen, Sakarya’yı gelecek yıl Türk Dünyası’nın Başkenti ilan edilmesi için çalışılmasını isteyerek şunları kaydetti: “Ben bu akşam validen, aramızda değil ama Büyükşehir Belediye Başkanı’ndan, sayın milletvekillerinden, Sakaryalı yöneticilerden bir açılım teklifini gündeme getirmek ve bunu ‘birlikte destekleyelim’ talebinde bulunmak istiyorum. 10 yılda Türkiye çok değişti. Artık biz 10 yıl öncesi Sapanca Şiir Akşamları noktasında değiliz. Sakarya o noktada değil, Türkiye o noktada değil. Bu gün çok değerli dostumuz Eskişehir milletvekili Nabi Avcı’nın girişimi ile benzer özellikler ve benzer insan malzemesine sahip olan Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edildi. Bence bunu Sakarya fazlasıyla hak ediyor. Önümüzdeki yıl bir açılım, bir vizyon gerçekleştirelim Sakarya’yı Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edelim.”
“DEPREMDEN SONRA CANSUYU OLSUN DİYE BAŞLATILDI”
Sakarya Valisi Mustafa Büyük ise Sapanca Şiir Akşamı’nın nasıl doğduğunu anlattı. Etkinliğin deprem sonrasının verdiği hüznün telafisi, Sapanca Gölü’nden ruhlarımıza bir can suyu verilmesi maksadıyla başlatıldığını hatırlatarak, “Bu sanat etkinliğinin bu gün uluslar arası niteliği ile herkesi kucaklayan, kuşatan çok önemli bir sanat merkezi, kültür merkezi olmasına da sebep olmuştur. Şiir bir düşüncenin fikri, anlatımı değil belki söz ipliğine inci düzmek gibi farklı bir şey. Sanatçılar ise bize hangi alanda olursa olsun çok şey veren insanlardır. Bu etkinlik Sakarya için bir tohum olacak ve buranın bir sanat merkezi de olmasını sağlayacaktır.” diye konuştu.
Sapanca Kaymakamı Osman Sarı da Sapanca’da şiir saatinin 11 yıldan bu yana çalıştığının altını çizerek, “Bu saat çalıştıkça sadece bölgemiz için değil Türkçe’nin konuşulduğu pek çok bölge içinde sözün sihirli hünerlerini göstermeye devam ediyor.“ dedi.
Gecede Abdülkadir Bulak, Bejan Matur, Betül Dünder, Çiğdem Sezer, Didem Gülçin Erdem, Emel Özkan, Haydar Ergülen, Hüseyin Altansoy, İnsan Deniz, Necmi Abdülrezzak (Yunanistan), Selçuk Küpçük, Semiha Bekir (Bulgaristan), Serkan Türk, Sezan Seyfullah (Makedonya), Şeref Akbaba, Şeref Birsel, Uğur Erdem, Zayara Zinetinova (Kırım), Fikri Şişko (Kosova) okudukları şiirleriyle renk kattı. Sezan Seyfullah’ın babasına yazdığı ve yüzüne okuyamadığı ve ilk kez Sapanca’da seslendirdiği, babasına sevgisini anlatan şiiri ise dinleyenleri duygulandırdı.
Etkinliğe Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Eski Mardin Valisi Hasan Duruer, AK Parti Sakarya milletvekili Ali İhsan Yavuz ve şiir severler katıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz