Şapinuva kazısında yanmış kemik bulundu

ÇORUM (İHA) - Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Hititoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aygül Süel başkanlığında gerçekleştirilen Ortaköy Şapinuva kazılarında, bir çukur içerisinde kuş ve kuzu kemikleri bulundu.

Kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Ortaköy Şapinuva örenyeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Aygül Süel, Ağılönü olarak isimlendirilen mevkide yaptıkları çalışmalar sırasında tespit ettikleri bir çukurda, yanmış kuş ve kuzu kemiklerine rastladıklarını açıkladı. Şapinuva'nın, Çorum ve ilçelerinde hüküm sürmüş olan Hitit Medeniyeti'nin önemli ticari ve dini merkezlerinden biri olduğunu kaydeden Prof. Dr. Aygül Süel, karşılaştıkları bulguların kendilerini şaşırttığını ve heyecanlandırdığını söyledi. Bu sezon gerçekleştirdikleri kazı çalışmalarında şimdiye kadar çok sayıda hayvan başlı kap ve eşya bulduklarını ifade eden Süel, parçalanmış bir şekilde buldukları bu eserlerle ilgili restorasyon ve konservasyon çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi. Aygül Süel, "Ağılönü olarak isimlendirilen mevkiide yaptığımız çalışmalar sırasında tespit ettiğimiz bir çukurda yanmış kuş ve kuzu kemikleri bulduk. Bu hayvanların dini törenlerde bir arada yakıldığını düşünüyoruz. Hitit metinlerinde konu ile ilgili araştırmalarımız sürüyor. Yaptığımız kazılarda ayrıca hayvan başlı çok güzel kaplar bulduk. Ekibimizdeki arkadaşlar bu kapların restorasyon ve konservasyon çalışmalarına devam ediyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Şapinuva örenyeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Aygül Süel, kene ve aşırı sıcaklara rağmen kazı çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi. Kazı çalışmaları sırasında çok sık kene gördüklerini belirten Aygül Süel, ilaçlama çalışmalarına rağmen bu konuda olumlu netice alamadıklarını kaydetti. Hava sıcaklığındaki aşırı artışın da kazı çalışmalarını olumsuz yönde etkilediğini belirten Süel, tüm olumsuzluklara rağmen kazı ekibinin fedakarca çalıştığına dikkat çekti.

Ağılönü mevkiinde süren kazı çalışmaları sırasında geniş yatay taş blokların sıralı bir şekilde kat kat döşenmesiyle oluşturulmuş bir alan ile hemen bitişiğinde kerpiçten inşa edilmiş bir yapı kalıntısı bulduklarını açıklayan Prof. Dr. Aygül Süel, yeni buluntuların tüm hatlarıyla gün ışığına çıkarılmasıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Taş döşeli alanla, kerpiçten inşa edilmiş yapı arasındaki ilişkiyi araştırdıklarını belirten Prof. Dr. Aygül Süel, bu yapıların dini (ritüel) amaçlı yapıldığını tahmin ettiklerini ifade etti. Süel, "Ağılönü mevkiinde bu sezon yaptığımız kazılar sonucunda, taş blokların kullanılmasıyla oluşturulmuş bir alanın üzerini açıyoruz. Bu alanın 9. ve 10. katını bulduk. Ayrıca bu alanın yakınında bir kerpiç duvar bulduk. Her 2 yapının arasındaki ilişkiyi araştırıyoruz. Buranın ritüel amaçlı bir yer olduğunu tahmin ediyoruz.

Reklam
Reklam

Konuyla ilgili inceleme ve araştırmalarımız sürüyor. Kazı sezonu sonunda bu yapıların üzerini kapatarak koruma altına almayı planlıyoruz" ifadelerini kullandı.