Şarap üretmeye geliyorlar

MELBOURNE (İHA) - Avustralyalı şarap üreticisi, Dardanel'in de desteğiyle Gelibolu'da üzüm yetiştirip şarapçılığa girmeye hazırlanıyor. İskoç basınının önde gelen gazetelerinden The Scotsman'ın haberine göre Avustralyalı şarap üreticisi Chris Cameron, Çanakkale'nin Gelibolu yarımadasında üzüm bağları kurup, üreteceği üzümlerden beyaz şarap yapacak. Türk gıda firması Dardanel'in de mali desteğini aldığı ifade edilen projeye göre bölgenin ünlü beyaz Çavuş üzümleriyle, şimdiden alım anlaşmaları yapılan Avustralya'nın Semillion ve Yeni Zelanda'nın Sauvignon tipi üzümlerinin harmanlanmasıyla, Latince 'barış' anlamına gelen 'PAX' ismi verilmesi planlanan beyaz şarap üretilecek. Yeni şarabın gelecek yılın 25 Nisan'ındaki Anzak Günü'nde satışa sunulması planlanıyor.

Reklam
Reklam

Cameron'un iki yıl önce bir grup iş dünyası temsilcisiyle birlikte yarımadaya gelerek bölgede gelişmekte olan şarapçılık endüstrisini incelediği, bağların kurulabileceği arazileri incelediği ifade ediyor. Cameron'un birlikte çalıştığı uzmanların da Avustralya'da kullanılan teknolojiyle hava ve uydu fotoğrafları yardımıyla uygun toprağa sahip arazilerin bulunması için çalışmalar yapmaya hazırlandıkları kaydediliyor.

Konuya ilişkin bir açıklamada bulunan Cameron, büyükbabasının da 1. Dünya Savaşı sırasında Gelibolu'da savaştığını, bu toprakların kendisi için büyük anlam ifade ettiğini belirtirken, "Daha önce savaşmak için karşı karşıya gelen iki milletin bu defa işbirliği için biraraya gelmesi çok anlamlı" diye konuştu.

1914 yılının 25 Nisan günü Kafkaslar'da Türkler ile yoğun mücadeleye giren Ruslar'a destek olmaları için İngilizler tarafından gönderilen Anzaklar (Australian and New Zealand Army Cops) Çanakkale'de yarımadaya çıkmışlardı. Boğazları korumakla görevli Türk kuvvetleriyle büyük bir savaşa giren Anzaklar, toprak kazanamamanın yanında Gelibolu'da yaklaşık 214 bin kayıp vererek 1915'in aralık ayında bölgeden ayrılmışlardı.

Reklam
Reklam